Distillery: Clydeside distillery
Eigenaar: Morrison Glasgow Distillers
Opgericht: 2017
Regio: Glasgow, Lowland, Schotland
Prijs: €50 – €70
Deze Clydeside whisky is een nieuwe telg onder de Lowlanders. De distillery bestaat nog geen tien jaar.
Een beetje geschiedenis
Deze distillery heeft whisky maken weer terug naar Glasgow gebracht. Meer dan 100 jaar werd er geen whisky meer gemaakt, daar is dus nu een eind aan gekomen.
De naam van de distillery geeft de locatie aan, aan de rivier Clyde.
De oprichter en eigenaar is Tim Morrison. Hij komt uit een lange lijn van whisky-mensen. Sterker nog, een hele generatie vóórdat de Morrisons zich met whisky bezighielden, was John Morrison betrokken bij de bouw van het pomphuis op de kade van de rivier Clyde…het pomphuis dat nu de distillery huisvest.
Whisky is al meer dan honderd jaar onderdeel van deze familie, beginnend bij Stanley P. Morrison, die een van Glasgows succesvolste whiskymakelaars werd. In 1925 hielp hij bij de oprichting van T. William Walker & Co en nam hij whiskyhandelaar A.D. Rattray over. In 1936 nam hij samen met partner Robert Lundie ook het prestigieuze Chivas Brothers over. Stanley had twee zonen, Tim en Brian.
In 2017 opende Tim Morrison The Clydeside Distillery, waarmee hij zijn ambitie om single malt whisky uit Glasgow nieuw leven in te blazen, waarmaakte. Tegelijkertijd hielp hij mee met de restauratie van het oude pomphuis dat zijn overgrootvader had gebouwd, waarmee de familietraditie rond was.
Op 15 oktober 2021 lanceerde The Clydeside Distillery zijn allereerste single malt whisky.
De distilleerderij
Het is een prachtige distillery die het oude pomphuis mooi aanvult met een zeer fraai, modern gestileerd stillhouse.
Ze halen het water uit een meer dat zo’n 60 km verderop ligt, Loch Katrine. Grappig genoeg was Stanley Morrison ook betrokken bij de watervoorziening in Glasgow. Hij heeft ervoor gezorgd dat Glasgow water kreeg uit Loch Katrine. De gerst komt van zeven verschillende Lowland-boerderijen. Het mouten gebeurt niet door hen zelf in de distilleerderij, maar ze houden wel een vinger aan de pols tijdens het hele proces.
De fermentatie duurt zo’n 72 uur in RVS washbacks, drie volle etmalen dus.
Ze hebben twee stills staan, gemaakt door Forsythes.
Voor de rijping gebruiken ze verschillende type vaten: first fill bourbon, sherry, STR en refill bourbon, evenals andere unieke vattypes.
De allereerste vaten werden op 19 december 2017 gevuld en de eerste whisky werd op 15 oktober 2021 gebotteld. Die whisky was de Stobcross whisky.
Wat zit er in de fles?
Ze brengen op dit moment vijf verschillende varianten op de markt: HMS Glasgow, Napier, 2023 Limited edition, Cop26 en de Inaugural release: de Stobcross.
Ik heb dus die Stobcross voor me staan. Deze variant is vernoemd naar een historisch kruis dat ooit de route naar Dumbarton Rock markeerde. Aan deze weg bouwde de familie Anderson in de 17e eeuw een prachtig landhuis, Stobcross House, dat later het welvarende weversdorp Anderston zou vormen. Met de industriële opkomst van de rivier de Clyde, werd Stobcross House gesloopt om plaats te maken voor Queen’s Dock, waar nu dat pomphuis staat.
De whisky heeft drie jaar gerijpt in bourbonvaten en in sherryvaten. Vervolgens hebben de twee whisky delen een tijd in een marriage-tun gelegen en is vervolgens ongekoeld gefilterd en met de natuurlijke kleur op een sterkte van 46% ABV de fles in gegaan. De koker zegt dat de smaakinvloed van de bourbonvaten een stuk groter is dan van de sherryvaten.
Grappig detail, onderaan de koker is een perforatierand om de kartonnen koker en de metalen bodem gescheiden weg te gooien.
In een notendop:
Leeftijd: 3 jaar
Alcohol: 46% ABV
Vaten: Bourbonvaten en sherryvaten
Distilatie: Double distilled
Filtering: non-chill filtered
Bijkleuring: natuurlijk gekleurd
Hoe smaakt deze Stobcross dan?
De kleur is strogeel.
De geur is fris, en een beetje zoet. Ik ruik boomgaardbloesem, fruit (appel, peer), vanille, citrus en honing zacht op de achtergrond.
De smaak is heel vol en een beetje agressief. Het is wel duidelijk dat dit nog geen oude whisky is. Toch -na wat slokjes- komt de smaak meer tot rust. De florale smaken komen snel naar voren, nu begeleid door tropisch fruit. Noten, citrus, vanille, karamel, specerijen (peper) en een lichte moutsmaak pik ik op uit de smaak. Ik moet er toch op terugkomen, na wat slokjes is de whisky toch meer volwassen dan dat die in eerste instantie doet vermoeden.
De afdronk is best lang. De zachte zoetheid blijft hangen, samen met een houtsmaak en het pepertje op de achtergrond.
Het is een veelbelovende inaugural whisky. Dit is de eerste variant die ze op de markt brachten…ik ben benieuwd hoe de 10- of 12-jarige whisky gaat smaken. Ik houd het in de gaten!