Bulleit straight Bourbon

VS

Bourbon is gemaakt van minstens 51% maïs, maar deze heeft een mashbill van 68% maïs, 28% rogge en 4% malt. Vanwege dat hoge rogge percentage heet deze bourbon ‘High Rye bourbon’

Soorten Bourbon

Standard bourbon whiskey is bourbon die geproduceerd in de VS, gemaakt van graanbeslag van minstens 51% maïs, heeft gerijpt in nieuwe, gebrande vaten, gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol (160 proof), op vat gegaan op maximaal 62,5% alcohol en is gebotteld met een minimum van 40% alcohol. Bij standard bourbon geldt dus geen minimale rijpingsleeftijd.
Kentucky bourbon whiskey, dan is de whiskey gemaakt in Kentucky en heeft minstens een jaar gerijpt aldaar.
Tennessee whiskey is bourbon die gefilterd is in een zes meter dikke laag van houtskool van esdoorn, in Tennessee natuurlijk.
Straight bourbon whiskey is bourbon met een minimale rijping van twee jaar en als die minder dan vier jaar heeft gerijpt, moet de leeftijd vermeld worden.
Small batch, single barrel bourbon, spreekt –denk ik- voor zich.
Sour mash bourbon. Daarvan is de mash (het suikerwater dat later bier wordt) een deel van een vorige batch, zelfs van vorig jaar. Bijna iedere bourbon is overigens sour mash.
Bottled in bond bourbon is bourbon die wel het dichtst bij single malt whisky komt en heeft nogal wat criteria: de batch moet in hetzelfde halfjaar gemaakt zijn (een seizoen) op één distilleerderij (en onder dezelfde naam), moet minstens vier jaar gerijpt hebben in een ‘bonded warehouse’ wat door de overheid gecontroleerd wordt. Dan moet het minstens op 50% alcoholsterkte (100 proof) gebotteld zijn en op het etiket moet vermeld staan waar de whiskey is gemaakt en heeft gerijpt. Bottled in bond kan alleen maar uit de VS komen.
Blended bourbon whiskey, spreekt ook voor zich, denk ik.
High Rye & High Wheated bourbon is bourbon met een hoog rogge of tarwe gehalte (maar minder dan 49% natuurlijk).

Wat zit er in de fles?

Deze High Rye bourbon is een Kentucky Straight bourbon heeft zes jaar gerijpt en is gemaakt van limestone-gefilterd water uit hun eigen bron. Ze hebben ‘m in de Kentucky style gebotteld op 45%.
Nou…laten we maar eens proeven.

De smaaknotities

De kleur is mooi amber, een mooie diepe –ietwat rode- kleur.
De geur is hoofdzakelijk zoete mais, kaneel, sinaasappelschil en vanille. Het is een mooi volle, beetje pittige geur.
De smaak is heel kruidig, met veel invloeden van sinaasappel en rogge. Na wat slokjes komen smaakjes van eiken en tabaksbladeren er bij kijken. De smaak blijft zich wel ontwikkelen.
De afdronk is halflang, zacht en kruidig.

Conclusie

Ik sta iedere keer weer te kijken dat ik bourbon zo lekker vind, een lekkere afwisseling in de winter. Als je niet bekend bent met bourbon en je wilt een uitstapje proberen, dan raad ik deze echt aan (of die van 10 jaar). Wat betreft de prijs kun je je er niet aan miskopen.

Bulleit straight Bourbon

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!