Aultmore 12

Often veiled in obscuring mist from the Foggie Moss, the distillery has long been shrouded in mystery.

Alleen die zin al op de voorkant van de tube, waarin deze 12 jarige Speyside whisky zit, is prachtig en roept meer interesse op.

De distillery

Je kunt de distillery vinden in het noorden van de Speyside, net buiten het plaatsje Keith (waar je de Strathisla distillery staat), zo’n 10km ten zuiden van de kust.

De distillery is in 1895 opgericht door Alexander Edward en in 1897 in productie gegaan, toen hadden ze het hele proces zelf in huis. Gaandeweg de jaren is de distillery een aantal keer gesloten, overgenomen, verbouwd, uitgebreid…vanaf 1971 is de distillery continu is bedrijf geweest. Inmiddels zijn er twee nieuwe ketels bijgezet, zijn de moutvloeren dicht gemaakt, is er een stoominstallatie in plaats van de olieketel geïnstalleerd (helemaal in het begin stookten ze op kolen) en is John Dewar & Sons (weer) de eigenaar.

Wat zit er in de fles?

Deze 12 jarige variant was de eerste officiële botteling na de laatste overname in 1998 (door John Dewar & Sons). Het leeuwendeel van de 2,1 miljoen pure alcohol die ze jaarlijks maken gaat in de blends van Dewars. De enige single malt die ze nu op de markt brengen is deze 12 jarige.
De volledige naam van de whisky is Aultmore of the Foggie Moss. De Foggie Moss is het heuvelachtige natuurgebied achter de distillery. Van die kant komt het water dat ze gebruiken voor de whisky en koeling. De beek heet ‘Burn of Auchinderran’ en is nogal groot, ‘a big burn’. Dát vertaald in het Gaelic is An t-Allt Mòr en daar komt de naam Aultmore dan weer vandaan.
Grappig detail is dat ze drie stills op hun naambord buiten de distillery hebben staan. Ze distilleren gewoon twee maal, ‘op z’n Schots’ dus.
Ik wil de achtergrond van deze whisky afsluiten met nog een leuke quote van de tube:

Sometimes a sly taste of Aultmore could be found in a few bars, but only if you knew to ask for – a nip of the Buckie road-

De smaaknotities

De kleur is erg licht, geel (natuurlijke kleur)
De geur is erg fris, met als eerste vanille en krenten. Maar later komt er ook een geur van stro, kruiden en fruit naar voren.
De smaak is in eerste instantie best pittig, maar dat verdwijnt erg snel. Dan wordt de whisky erg zacht, met tonen van mout, fruit (appels, peren, aardbeien), chocolade, eikenhout. Het is een hele mooie, complexe whisky die -mede door de 46% alcohol- een diep smaakpalet heeft.
De afdronk is best lang, erg zacht en uiteindelijk blijft er een notensmaak achter in de mond.

Vanwege het alcoholpercentage van 46% heb ik er wat water bij gedaan. Ik vond echter het mooie karakter van de whisky niet meer terug…geen goede zet dus.

Aultmore 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!