Auchentoshan Springwood

De distillery

Voordat we naar de whisky gaan, gaan we eerst even naar Clydebank, een kleine plaats onder de rook van Glasgow. Daar staat de destilleerderij Auchentoshan, een prachtig gebouw in een hele mooie scenery.
Auchentoshan wordt wel eens “the Irish distillery in Scotland” genoemd. Dat is omdat ze -net als de Ieren- drie keer destilleren. Ze zijn niet de enige Schotten die dat doen (bijvoorbeeld Hazelburn, Mortlach (deels), Benromach) maar misschien zijn ze wel de bekendste.
Door het drievoudig destilleren worden de zwaardere alcoholen meer eruit gehaald (foezelolie e.d.) en de lichtere alcoholen krijgen daardoor een meer prominente rol (esters e.d.) Hierdoor wordt de whisky lichter van smaak. Dat kenmerkt de Auchentoshan wel, zeker als Lowland whisky. De meeste Auchentoshan varianten zijn licht, fris, makkelijk te drinken whisky’s.

Wat zit er in de fles?

Nu dan, de Springwood. Ik heb deze vandaag gekozen vanwege het heerlijke voorjaarsweer. Niet dat de whisky vernoemd is naar het voorjaar, maar toch. De whisky heeft gerijpt op Noord-Amrikaanse ex-bourbon vaten. Deze whisky was oorspronkelijk alleen maar bedoeld voor de travel retail, maar is toch doorgedrongen tot de grotere markt.
De smaak van de whisky dan maar…

De smaaknotities

De geur is zoals gezegd licht, vanille, honing, sinaasappel/citrus. De geur is erg vriendelijk.
De smaak is iets robuuster dan de geur doet vermoeden: tonen van chocolade, vanille, citrus en noten.
De afdronk is fris, citroen-ig en sinaasappel/citrus en best lang voor zo’n lichte whisky.
Aangezien het alcoholpercentage 40% is en een lichte whisky betreft doe ik er geen water bij…

Tags:

Auchentoshan Springwood

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!