Auchentoshan 21

Lowland regio

Auchentoshan is een whisky uit de Lowland regio, vlakbij Glasgow (Clydebank). Auchentoshan is Gaelic voor ‘Hoek van het veld’. 
Het officiële jaar van oprichting is 1823. Aangezien whisky stoken in dat jaar legaal is geworden door de invoering van de Excise act, is het goed voor te stellen dat ze er al (veel) eerder whisky maakten. Lowland is niet de meest productieve regio van Schotland, eigenlijk zijn er maar twee Lowland whisky merken die echt bekend zijn, Glenkinchie en deze Auchentoshan.
Veel mensen vinden Lowland whisky ook geen echte volwaardige whisky, slap met weinig karakter, niet voor ‘echte whiskydrinkers’ bedoeld. Maar, dat is niet eerlijk. Natuurlijk, er zijn Lowland whisky’s die wat matter en milder zijn, maar die zijn er ook in de Speyside, zelfs op Islay. Ik heb de distillery een keer bezocht, lees hier het blogje daarover (met mooie foto’s!!)

Auchentoshan

Zeker Auchentoshan (uitspraak: ock-un-TOSH-un) voldoet niet aan dat beeld. Het is een prachtige distillery met een hele duidelijke stempel en smaakprofiel. Auchentoshan is een van de weinige distillery’s die driemaal distilleren, dat is ook hun trademark. De drie stills, die in de distillery prachtig staan opgesteld, zijn verwerkt in het reliëf van de fles en zijn het symbool op de verpakking.
Door de whisky een derde keer te distilleren wordt de whisky zachter, de zwaardere smaak blijven meer achter. Nu zul je zeggen “Dat is wat er juist mankeert aan de Lowland whisky, die is te zacht”, maar deze Auchentoshan heeft wel heel veel diepte in de smaak. Dus, als je niet zo van de zware whisky’s uit het noorden houdt of je houdt al helemaal niet van geturfde whisky, dan heb je zeker succes met deze variant…het is de moeite van het proberen waard!

Wat zit er in de fles?

Ondanks de hoge leeftijd, valt er niet erg veel over deze whisky te zeggen. Een deel heeft 21 jaar in ex-bourbonvaten gelegen en een deel heeft in Spaanse sherryvaten gelegen. Na deze lange rijping zijn de vaten geleegd in een mariage tun om daar “aan elkaar te wennen”.
Ze hebben de whisky op een sterkte van 43% de fles in gedaan. Dat betekent dat het hoogstwaarschijnlijk gekoeld gefilterd is…er staat niets op de (mooie) verpakking of etiket over filtering.

De kleur is roodkoper.
De geur is in eerste instantie zacht en zoet. Rood fruit, bloesem, vanille, fruit, honing en op de achtergrond een vleugje karamel en mout. Het is een hele mooie, volle geur.
De smaak is wat minder zacht dan de geur. Het is een hele mooie, zoete en vullende gewaarwording in de mond. Het is weer rood fruit (aardbeien), grapefruit, peer, vanille en bloesem. Er komen na een tijdje ook wat zwaardere smaken van chocolade en eiken naar boven.
De afdronk is behoorlijk lang. De geproefde smaken blijven hangen, uiteindelijk blijft er een smaak van mout en eiken in de mond achter.

Het is een hele mooie, elegante whisky.

Auchentoshan 21

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!