Adelphi of Ardnamurchan?
Ardnamurchan is een schiereiland dat ter hoogte van Ben Nevis en Fort William in zee steekt, tussen Mull en Skye in. Dat is een van de mooiste locaties van Schotland voor een distillery (althans, dat zeggen ze)
Het is niet Ardnamurchan die deze fles uitbrengt maar Adelphi. De oorspronkelijke distillery Adelphi is opgericht in 1826. Adelphi is nu een van de meest gewaardeerde onafhankelijke bottelaars van zeldzame en bijzondere single malts. Voorheen was het een distillery beheerd door de familie Gray. In 1907 moest de distillery -na een aantal overnames- de deuren sluiten.
In 1993 werd de naam weer afgestoft, de achterkleinzoon van de oorspronkelijke oprichter Archibald Walker richtte de onafhankelijke bottelaar op met de naam Adelphi. Jamie wilde alleen maar top whisky’s aanschaffen, kwaliteit boven kwantiteit. Dit is vastgelegd in het koopcontract bij de verkoop van het bedrijf in 2004.
Nu adviseert Charles McLean welke vaten er gebotteld moeten worden, met nog steeds alleen maar de beste kwaliteit whisky’s.
Wat zit er in de fles?
Het is dus whisky van de Ardnamurchan distillery. Ze hebben 50% geturfde en 50% ongeturfde spirit gebruikt. 65% van die spirit is in bourbon vaten gegaan en de resterende 35% is in sherryvaten gegaan. Natuurlijk is deze whisky niet bijgekleurd en hebben ze geen koude filtratie toegepast (kwaliteit boven kwantiteit). De whisky is gebotteld op een sterkte van 46,8%
De naam ziet er listig uit, AD staat voor Ardnamurchan, na de slash staat 10.21. Dat is de datum van botteling en achter de dubbele punt wordt de genoemd welke batch dit is.
De smaaknotities
De kleur is geel koper. De kleur lijkt een tikje donkerder dan de vorige batch.
De geur is meer turfrook, dat valt wel op. Citrus, sinaasappelschil, mandarijnen voeren daarnaast de boventoon in de geur. Later komen er ook nog iets zwaardere geurtjes als (eiken)hout en chocolade bij kijken.
De smaak is heel fris en vol. De citrus, sinaasappel en mandarijen gaan in de smaak verder, maar er zit een behoorlijke zilte laag onder. Later komen ook smaken naar voren die wat zwaarder zijn, zoals karamel, noten en een soort herfstsmaak (droge bladeren, mos in een bos).
De afdronk is heel rijk en behoorlijk lang. Bij de afdronk komen droge kruiden bij de citrus en het eindigt stevig en peperig.
Conclusie
Dit is de tweede Ardnamurchan die ik review. De eerste review vind je hier.
Als ik de smaaknotities vergelijk, zijn ze niet hetzelfde maar wel vergelijkbaar.
Ik zeg weer: Wauw!!