Ardbeg An Oa

De distillery

Het is niet geheel duidelijk hoe lang de Ardbeg distillery bestaat, maar zeker vanaf 1794. Toen bestond de illegale distillery al, maar moest de productie staken vanwege een inval van de belastingdienst. De naam Ardbeg komt van Gealic “An Àird Bheag” wat ‘het kleine voorgebergte’ betekent.
In 1815 begon John McDougall de legale whiskybranderij Ardbeg. Het is een van de drie zuidelijke Islay distilleerderijen, samen met Laphroaig en Lagavulin.
Ze hebben een beetje een saaie geschiedenis, tot 1959 bleef het familiebezit en produceerden ze langzaam maar gestaag hun mooie product. Ardbeg was een bekende en geliefde whisky in Schotland en daarbuiten.
Tegenwoordig is het eigendom van Diageo. Ze halen sinds 1989 hun mout van Port Ellen, omdat de moutvloer toen tijdens een verbouwing weggehaald is. De mout is op een sterkte van 55 ppm geturfd. Het water dat ze gebruiken halen ze uit een meer, Loch Uigeadail.
Ze gebruiken één peervormige washstill van 18.279 liter en één peervormige spiritstill van 16.957 liter en maken daarmee zo’n 950.000 liter whisky per jaar. Ardbeg is op dit moment de populairste en snelst groeiende whisky van Islay.

Wat zit er in de fles?

An Oa is een NAS-whisky, de leeftijd is dus onbekend. De whisky is vernoemd naar het schiereiland aan de zuid-west kant van Islay, An Obha. Die landtong beschermt de zuidkust tegen de woeste weersinvloeden van de Atlantische oceaan.
De whisky heeft in delen gerijpt op verschillende vaten: Pedro Ximinez vaten; zwaar getoaste virgin oak vaten en traditionele bourbon vaten. Deze drie delen zijn vervolgens bij elkaar gebracht in een Gatheringvat van Frans eiken, ontworpen door Dr. Bill Lumsden (hij heeft meerdere vernieuwingen en veranderingen in de whisky wereld gebracht). De whisky is non-chill filtered, natuurlijk gekleurd en op een sterkte van 46,6% alcohol de fles in gegaan.

De smaak van de whisky

De kleur is behoorlijk donker, donker koper.
De geur is eerst medicinaal. Niet heel sterk, maar wel duidelijk aanwezig. Daarna ruik ik een zoete toffee, venkelzaad, chocolade, koffie. Met een druppel water komen de zwaardere Ardbeg geuren naar voren. Teer, tabak, anijs, zilt…
De smaak is warm en explosief. Het is meteen duidelijk dat het een bom van smaken is. Eerst weer het medicinale en zilte, maar ook sigaar, honingkoek, zwarte thee, chocolade. De textuur is erg zacht, zijde-achtig. De smaak blijft zich ontwikkelen, bij iedere slok komt er iets anders naar voren en wordt steeds zachter. Ik proef nu sinaasappel, kruiden, noten en eiken. Ik denk dat dit zo door blijft gaan…steeds nieuwe ontdekkingen. De afdronk is erg lang, met de medicinale rook, noten, toffee en mout. Uiteindelijk dooft de nasmaak uit in een droge eikensmaak…wachtend op de volgende slok.

Topper!!

Tags:

Ardbeg An Oa

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!