AnCnoc 12

De geschiedenis van Knockdhu

Deze whisky bestaat al heel lang, maar de naam AnCnoc nog niet zo lang. De whisky ‘is formally known as’ Knockdhu single malt van de gelijknamige distillery. Maar, er was grote verwarring met een andere Speysider, genaamd Knockando dus hebben ze de whisky omgedoopt naar AnCnoc [uitspraak: a-nok]. AnCnoc is Gaelic voor zwarte heuvel, waar het water vandaan komt dat voor deze whisky gebruikt wordt.
In 1892 kocht John Morrison het landgoed Knock met de gelijknamige boerderij erop.
Toen John het land klaar ging maken voor de verbouw van gewassen, stuitte hij op een onontdekte waterbron. Hij liet het water in Edinburgh testen door Distillers Company Limited (D.C.L.) en het bleek exceptioneel goed te zijn voor whiskyproductie. D.C.L.  mocht het landgoed Knock Farm van John overnemen en in 1893 begon de bouw van hun eerste en enige zelfgebouwde distillery. Het landgoed lag aan de Great North Railway tussen Aberdeen en Elgin, dus de ligging was ook erg strategisch.
Twee jaar later begon de productie en de distillery is vanaf toen volop gaan produceren. Alleen tijdens de oorlogen zijn ze gesloten geweest. In 1983 moesten ze echter wel sluiten wegens veroudering. Inver House kocht twee jaar later de distillery, knapte alles op en ging met twee stills en zes washbacks weer in productie. In 1994 werd de naam AnCnoc gegeven aan de single malt, die maar 5% van de totale productie beslaat. De rest wordt gebruikt voor blends. Inver House is nog steeds de eigenaar van de distillery.

Wat zit er in de fles?

Deze single malt heeft 12 jaar gerijpt, maar ik kan niet vinden in welke vaten. De kleur is erg licht, dus ik denk dat die niet is bijgekleurd en in ex-bourbon vaten heeft gelegen.
De whisky is gebotteld op 40% alcohol. Een beetje jammer vind ik dat wel…vanaf 46% komen er meer laagjes in.
We gaan proeven…

De smaaknotities

De kleur is zoals al genoemd erg licht, strogeel.
De geur is ook erg licht, vanille en mout ruik ik het eerst. Maar, er komen ook tonen van zoethout en menthol bij. Op de achtergrond zit een frisse citroengeur.
De smaak is in eerste instantie zoet en vol. Ik proef al meteen dat het een complexe whisky is…wauw!! Fruit van perzik en appel, zoethout en mout die van de geur in de smaak verder gaan. De textuur is erg zacht, zijdezacht.
De afdronk is behoorlijk lang, ietwat pittig en zoet.

Conclusie

Het is niet de eerste keer dat ik deze whisky drink, maar het is eigenlijk een fles die niet in de kast mag ontbreken…héérlijk!

AnCnoc 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!