Het was weer zover, op pad met mijn beste maat naar een distilleerderij. Een Nederlandse distilleerderij deze keer, de BUS stokerij.
De reis erheen
Het plan was om ‘s ochtends vroeg te vertrekken richting Loosbroek om te beginnen met een wandeling in de buurt van kasteel Heeswijk. Aangezien het weer (voor de tijd van het jaar) geweldig was, hebben we van elke kilometer van de 10 kilometer route genoten. Halverwege kwamen we bij het kasteel uit voor een kop koffie en een lichte, Brabantse lunch.
Rond de klok van drie uur kwamen we op het landgoed van de BUS distillery aan, de Heische Hoeve. We konden meteen inchecken op onze (vrij krappe) slaapkamer.
We hadden tijd genoeg om ons wat op te frissen, een borrelplankje te nuttigen en alvast in de stemming te komen met een blond biertje dat ook daar wordt gemaakt.
De Rondleiding
Om klokslag vier uur werden we verzocht om naar de eerste ruimte te gaan waar we welkom werden geheten door Dirk, onze tourguide van de dag. We kregen een film te zien waarin de geschiedenis van het ontstaan in beeld werd gebracht.
Het was geen makkelijke weg: van kersengaard naar kirschstoker en daarna bierbrouwer… allemaal dingen waar (op dat moment) eigenlijk niemand op zat te wachten. Het pils dat ze maakten was niet in trek, dus besloten Dennis en Esra het bier maar te gaan distilleren… zonder te weten wat daaruit zou voortkomen. Dát was wel een succesverhaal, toen Dennis eenmaal wist dat hij new make spirit had gemaakt. Nu drie jaar wachten om te proeven of de whisky lekker was… en dat was het!
Snel nadat de productie echt opgestart was en de eerste whisky’s gebotteld konden worden, werd er al een zilveren medaille bij de London Spirits Rating gewonnen. Dat is pas een veelbelovende start, snel volgden meer prijzen. De meeste prijzen waren voor de duurzaamheid die ze nastreven. Alles gebeurt met 100% hernieuwbare energie, ze telen geheel biologisch hun eigen brouwgerst en de flessen zijn van 100% gerecycled glas. Ze maken een single estate whisky en daarmee willen ze de meest duurzame whisky ter wereld produceren. De verzegeling om de dop van de fles is gemaakt van de was van de eigen bijenkolonie, “Sealed by Nature”.



De tour zette zich na ± 20 minuten voort richting de stokerij. Het was een vrij kleine, krappe ruimte waar we met z’n 20’en nog net pasten. Ze hebben twee ketels staan, een oude houtgestookte Holsteiner-ketel van 125 liter met een hybride kolom. De andere ketel was een nieuwere pot still ketel met een capaciteit van 500 liter. Daar zit een column still-deel (dephlegmator) aan, maar die gebruiken ze niet.
Het was wel een mooi ingerichte stokerij, omgeven door het restaurant (achter de ramen). Vanuit het restaurant en ontbijtruimte had je een mooi uitzicht op al het koper en buizenwerk.
De tour ging verder naar het warehouse, onderweg kwamen we voorbij de zomereik die model heeft gestaan voor het logo van De Heische Hoeve en BUS whisky.



Het warehouse was een soort oude schuur, waar Marcel -de master distiller- een stevig rek in heeft gemaakt voor de tientallen vaten die daar rustig liggen te rijpen. Ze gebruiken een scala aan vaten voor de rijping en om te finishen, van kleine ASB bourbon vaten tot immense sherry butts.
De tour eindigde weer in het startlokaal waar we mochten ruiken aan de new make spirit en we kregen een dram van de single malt te proeven.



Na de rondleiding
Ons bezoek eindigde daar echter niet. Wij hadden namelijk een arrangement met een driegangen diner, overnachting en ontbijt.
Het diner -met een whisky arrangement- was heerlijk, waarbij het voor- en nagerecht opgediend werd in kleine whisky-proefglaasjes op een duig uit een vat. We hebben heerlijke dingen mogen proeven, zowel eten als drinken.
Na ons diner hebben we ons teruggetrokken in de kamer, waar we nog hebben geborreld, gedobbeld, tv gekeken… lekker genoten van de rust!
De afsluiting
Het ontbijtje was een prima buffet met lokale producten, een vers gekookt eitje en heerlijk brood.
Bij het uitchecken hebben we nog een fles single cask whisky gekocht, je krijgt er nu als actie een glas, een dram single malt en een tegoedbon voor nog een rondleiding door de distillery bij… nice!
Als afsluiting van ons uitstapje zijn we nog een keer naar kasteel Heeswijk gegaan om er nu binnen te gaan…
