Distillery: Benriach distillery
Eigenaar: Brown-Forman Corporation.
Opgericht: 1898
Regio: Moray, Speyside Schotland
Prijs: € 45,- tot € 62,50
Eerst wat over de distillery, ouderwetse stokerij-info.
Benriach is in 1898 opgericht door John Duff en is gebouwd boven op een heuvel (Ben) in de buurt van een boerderij “Riach”. Het ligt in het noorden van de Speyside.
Door de “Pattison Crash” moesten de deuren -al na 2 jaar- in 1900 sluiten. Ze produceerden tot 1965 alleen maar gemoute gerst voor buur-distillery’s.
Vanaf 1965 opende Glenlivet Distillers Inc. de deuren van Benriach weer. Na veel tegenslagen door externe moeilijkheden, zoals die beurskrach, eerste wereldoorlog, de drooglegging, tweede wereldoorlog en daarna de wederopbouw, werd de productie toch weer opgestart. De toenemende vraag van voornamelijk de VS zorgde ervoor dat veel distillery’s in de jaren ’60 weer in productie gingen.
In 1985 hebben ze een paar stills bijgebouwd en de productie bleef maar stijgen. De eigen moutvloeren zijn van het begin af aan continu gebruikt, met een 13-jarige pauze van 1999 tot 2012. Met het opnieuw gebruiken van de eigen moutvloeren in 2012 gingen ze terug naar de traditionele, ambachtelijke wijze van mouten. Het water voor het brouwen en koelen komt van verschillende bronnen uit de bossen in de omgeving van de distillery.
Grappig feitje is dat ze pas in 1994 met hun eerste single malt op de markt kwamen. Tot die tijd was er alleen maar Benriach Blended malt. In 1994 kwamen ze met de tien jaar oude single malt.
In 2017 wordt de master blender Rachel Barrie aangenomen. Zij heeft in 2020 het nieuwe portfolio ontwikkeld, samen met het herontwerp van de labels en verpakkingen.
Ze maken drie verschillende stijlen whisky; de Classic unpeated, Highland Peated en Triple distilled. Daarnaast hebben ze een enorme verzameling vaten van over de hele wereld om de whisky het karakter te geven dat ze precies voor ogen hebben.
Hierdoor staat Benriach bekend als een van de rijkste, meest complexe whisky’s van de Speyside.
De distillery is uitgerust met:
2 wash stills en 2 spirit stills
8 washbacks
Water uit bronnen uit de omgeving
Productie: 1,3 miljoen pure alcohol per jaar
Wat zit er in deze fles?
Bij de nieuwe uitstraling van Benriach wordt door Rachel Barrie ook een nieuwe whisky geïntroduceerd. Deze variant is niet alleen twee jaar ouder dan The Smoky Ten, de rijping ziet er behoorlijk anders uit. Ook ten opzichte van de ongeturfde twelve hebben ze een andere combinatie van drie vaten gebruikt. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van bourbon barrels en sherry- en marsalavaten. Marsala is een versterkte wijn van Sicilië.
De new make spirit is een combinatie van geturfde en ongeturfde spirit die gemengd in elk van de drie genoemde vaten gaat. Na de rijping van twaalf jaar wordt die gehuwd en op een sterkte van 46% gebotteld. Op de koker staat ‘natural cask – imparted colour’ en dat betekent dat alleen de vaten voor de natuurlijke kleuring van de whisky hebben gezorgd… geen kleurstofje dus. Ze hebben de whisky ook -uiteraard- ongekoeld gefilterd, waardoor de wat zwaardere smaakstoffen (foezeloeliën) bewaard zijn gebleven.
Kort samengevat:
Leeftijd: 12 jaar
Alcohol: 46%
Vaten: bourbon barrels en sherry- en marsalavaten
Filtering: ongekoeld gefilterd
Bijkleuring: nee
De beleving van deze smoky twelve
De kleur is rood koper.
De geur is mooi vol en rijk. Ik ruik vanille, honing, sinaasappelschil, chocolade en krenten. Op de achtergrond ruik ik een voorzichtige geur van rook… maar ook alleen maar omdat ik ernaar zoek.
De smaak is ook -net zoals de geur- mooi vol en rijk. De chocolade uit de geur zit in de smaak veel meer vooraan, super goed herkenbaar. Maar ook de sinaasappelschil, vanille, krenten, specerijen op een basis van eiken, met een rooksmaakje, zijn duidelijk in de smaak te vinden. Wauw, dit is een mooie zeg… lekker vol, met iedere slok iets anders in de smaak. Na een aantal slokjes komt de Marsala meer naar voren, met smaken van rode vruchten, noten en honing.
De afdronk is lang, waarbij de fruitsmaken (m.n. sinaasappel) en specerijen lang blijven hangen, samen met een rooksmaakje.
Wauw, deze Benriach mag er zeker zijn. Mooi licht gerookt, zodat die zijn Speyside identiteit niet verliest, maar net genoeg om onderscheid te maken. Topper!
