Distillery: Benriach distillery
Eigenaar: Brown-Forman Corporation
Opgericht: 1898
Regio: Moray, Speyside Schotland
Prijs: € 55,- tot € 75,- (bijna niet meer verkrijgbaar)
Eerst wat over de distillery, ouderwetse stokerij-info.
Benriach is in 1898 opgericht door John Duff en is gebouwd bovenop een heuvel (Ben) in de buurt van een boerderij “Riach”. Het ligt in het noorden van de Speyside.
Door de “Pattison Crash” moesten de deuren -al na 2 jaar- in 1900 sluiten. Ze produceerden tot 1965 alleen maar gemoute gerst voor buur-distillery’s.
Vanaf 1965 opende Glenlivet Distillers Inc. de deuren van Benriach weer. Na veel tegenslagen door externe moeilijkheden, zoals die beurskrach, eerste wereldoorlog, de drooglegging, tweede wereldoorlog en daarna de wederopbouw werd de productie toch weer opgestart. De toenemende vraag van voornamelijk de VS zorgde ervoor dat veel distillery’s in de jaren ’60 weer in productie gingen.
In 1985 hebben ze een paar stills bijgebouwd en de productie bleef maar stijgen. De eigen moutvloeren zijn van het begin af aan continu gebruikt, met een 13-jarige pauze van 1999 tot 2012. Met het opnieuw gebruiken van de eigen moutvloeren in 2012 gingen ze terug naar de traditionele, ambachtelijke wijze van mouten. Het water voor het brouwen en koelen komt van verschillende bronnen uit de bossen in de omgeving van de distillery.
Grappig feitje is dat ze pas in 1994 met hun eerste single malt op de markt kwamen. Tot die tijd was er alleen maar Benriach Blended malt. In 1994 kwamen ze met de tien jaar oude single malt.
In 2017 wordt de master blender Rachel Barrie aangenomen. Zij heeft in 2020 het nieuwe portfolio ontwikkeld, samen met het herontwerp van de labels en verpakkingen.
Ze maken drie verschillende stijlen whisky: de Classic unpeated, Highland Peated en Triple distilled. Daarnaast hebben ze een enorme verzameling vaten van over de hele wereld om de whisky precies het karakter te geven dat ze voor ogen hebben. Hierdoor staat Benriach bekend als een van de rijkste, meest complexe whisky’s van de Speyside.
De distillery is uitgerust met:
2 wash stills en 2 spirit stills
8 washbacks
Water van bronnen uit de omgeving
Productie: 1,3 miljoen pure alcohol per jaar
De whisky
Deze malting season is een eerbetoon aan het vakmanschap. Deze variant komt maar een keer per jaar uit en dit is inmiddels de derde editie. Speciaal voor deze whisky verbouwen ze nog de ouderwetse, traditionele Concerto gerst.
De gerst is in 2012 en 2013 geoogst en gemouten op de eigen moutvloeren. Vervolgens is die in bourbonvaten en virgin oak vaten gegaan en die hebben zo’n tien jaar in dunnage warehouses gelegen. Dunnage warehouses zijn de ouderwetse plaatsen waar vaten maximaal drie hoog boven losse grond liggen. Ze hebben dunne wanden en daken, zodat het weer invloed heeft op de rijping. De twee verschillende vaten worden vervolgens gehuwd en deze whisky is in 2023 gebotteld.
De whisky is ongekoeld gefilterd, natuurlijk gekleurd en op een sterkte van 48,3% ABV de mooie transparante fles met reliëflogo ingegaan.
Kort samengevat:
Leeftijd: NAS (tussen 9½ en 10½ jaar)
Vaten: ex-bourbon vaten en virgin oak vaten
Alcohol: 48,3%
Filtering: ongekoeld gefilterd
Bijkleuring: nee
De beleving van deze whisky
De kleur is gerst-goud.
De geur is heel rijk en moutig. Ik ruik veel, het is lastig om de geuren uit elkaar te halen. Ik ruik vanille, citrus, peer, noten en een zachte bloemige achtergrond.
De smaak is ook heel vol en rijk met een dikke olie-ige textuur. Ook de smaak is rijk aan mout, verder proef ik zacht fruit (abrikoos, mandarijn), vanille en honing. Met water erbij worden de geur en de smaak heel veel zachter. De dikke olie-ige textuur is ook zo goed als weg. De smaken komen meer bijeen, het is meer een harmonieus geheel. De genoemde smaken zitten er nog in, er komt dus niet iets nieuws bij kijken. Ik vind de whisky met water lekkerder.
De afdronk is niet heel lang, waarbij de genoemde smaken wegebben en eindigen in een droge mout en eikensmaak.
Het is een mooie whisky, maar dat is het dan ook wel. Verwacht geen spektakel, geen super complexe dram. Ik denk dat € 55,- net te duur is voor wat ik proef.
