Boann Marsala cask

Distillery: Boann distillery
Eigenaar: Cooney family
Opgericht: 2015
Regio: County Meath, Ierland
Prijs: € 60,- tot € 70,-

Boann is een relatief jonge Ierse distilleerderij, gevestigd in Drogheda (County Meath), niet ver van Dublin.
De naam Boann verwijst naar de Keltische godin Boann (of Boand), de mythische personificatie van de rivier Boyne in Ierland.

De geschiedenis

Pat Cooney en zijn vrouw Marie kregen rond 2010 de inspiratie om een nieuwe traditioneel Ierse distillery te bouwen. De plannen werden gesmeed. In 2015 werd het nieuwe pand opgeleverd en de Boann distillery was werkelijkheid.
Het pand heeft een modern uiterlijk met grote, glazen wanden. De inrichting heeft echter veel traditionele elementen. Niet alleen de opstelling van de drie koperen pot stills, maar ook de werkwijze gaat op de traditionele Ierse manier.
In 2019 liep de eerste spirit uit de spirit still, door de safe, de spirit receiver in.
Dan duurt het nog minstens drie jaar voordat de eerste whiskey gebotteld kan worden.
Om dit probleem op te lossen, verkochten ze al aangekochte whiskey onder de naam Whistler. Ze maakten meerdere varianten, zoals blends, single malts en single pot stills, vaak met bijzondere finishes.
Eind 2022 werd de eerste eigen drie jarige whiskey gebotteld, gerijpt in ex-PX vaten.
Een belangrijk kenmerk van hun traditionele identiteit is dat ze historische mash bills herbruiken. Historicus Fionnan O’Connor ging op zoek en heeft onder andere de Preston’s mashbill gevonden. Dat is een graanrecept van meer dan 140 jaar oud, gebruikt voor Preston’s whiskey. De verhouding van gemoute en ongemoute gerst in combinatie met haver en tarwe hebben ze gefinetuned en nieuw leven ingeblazen.
Ook bijzonder is de lange fermentatie van meer dan 100 uur. Door de mash tun te koelen, vertraagt het fermentatieproces en ontstaan er veel esters. Hierdoor ontstaat een whiskey met veel fruitige en florale tonen.
Voor hun rijping gebruiken ze een heel assortiment van vaten. Denk hierbij aan bourbon, sherry, Rioja, cognac, Marsala en zelfs kastanjevaten. 

Distillery summary
De distillery is uitgerust met:
1 wash still (met de naam Sunshine) van 10.000 liter, een intermediate still (genaamd Sally-Anne) van 7.500 liter en 1 spirit still (‘Celestine’) van 5.000 liter.
Tien washbacks van 10.000 liter per stuk.
Water uit een artesische bron op eigen terrein. Het grondwater in zo’n artesische bron staat onder druk, zodat het (vrijwel) vanzelf omhoog komt.
Productie: ± 500.000 liter per jaar.

Wat zit er in de fles?

Voor deze whiskey hebben ze een mashbill gebruikt van gemoute gerst, ongemoute gerst, haver en rogge. Al deze granen zijn Iers en lokaal geteeld. Het is een Irish pot still whiskey, dus uiteraard driemaal gedistilleerd.
De spirit gaat eerst in ex-bourbonvaten van Brown Forman uit Kentucky. Het zijn ‘heavily charred’ vaten van 200 liter Amerikaans eikenhout.
Vervolgens gaat de whiskey in Superiore en Fine Marsala Butts, gemaakt van Frans eikenhout (Quercus Petraea).
De whiskey is non-chill filtered, natuurlijk gekleurd en op een sterkte van 47% ABV de prachtige fles in gegaan.
Het etiketontwerp vertegenwoordigt de lokale Ierse gerst die ze gebruiken in de mash bills. Er is ook een verwijzing naar de korenbloem, wat ook de kleur is van de tekst op het etiket en op de doos. Op de zijkant van de doos staat een prachtige foto van een korenbloem tussen het graan.

De whiskey
Leeftijd: NAS
Alcohol: 47%
Vaten: ex-bourbon, heavily charred en Marsala butts
Filtering: non-chill filtered
Bijkleuring: nee

De beleving van deze Irish single pot still.

De kleur is best donker, richting rood koper
De geur is behoorlijk duidelijk. Na het schenken rook ik de geurtjes al voordat ik de neus aan het glas had gezet. Ik ruik eerst honing samen met kruiden. Dan komt er een duidelijke geur van sinaasappel bij, samen met krenten, vanille en een licht bloemengeurtje op de achtergrond.
De smaak van de whiskey is superzacht. Sowieso de textuur is heel zacht in de mond, zijdezacht. Het is een vriendelijke, zoete smaak met een klein zuurtje op de achtergrond. Abrikozenjam, karamel, noten, appel, lichte citrus, eiken… wauw, wat een prachtige whiskey! Verrassend genoeg komt er later een smaak van munt naar voren, ik realiseer me dan dat die er al de hele tijd in zat.
Als ik de whiskey wat langer in de mond houd, ontwikkelt zich een combinatie van een pepertje en meer eiken op de tong.
De afdronk is best lang, de geproefde smaken ebben langzaam weg. Ze maken plaats voor specerijen en weer die eikensmaak. 

Ik vind deze whiskey nu te mooi om te proberen met water. Water heeft zeker effect op de smaak, ik wil echter dit moois nog even houden. Misschien een volgende keer…
Ik ga Boann zeker verder onderzoeken… very nice indeed!

Boann Marsala cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!