Distillery: Tullibardine
Eigenaar: Picard Vins & Spiritueux
Opgericht: 1949
Regio: Highlands
Prijs: € 30,- tot € 35,-
De distillery
Deze whiskymaker uit het zuiden van de Highlands (vlak bij Stirling) brengt bijna geen whisky’s uit met een leeftijdsaanduiding. Om een paar varianten uit het assortiment op te sommen:
- Sovereign
- 225 Sauternes cask finish
- 228 Burgundy cask finish
- 500 sherry cask finish
- The Murray Masala
- The Murray châteauneuf-du-pape
- The Murray 2007.
Daarnaast hebben ze wel een paar whisky’s die een leeftijdsaanduiding hebben, maar dan heb je het al over een whisky uit 1962 die 52 jaar heeft gerijpt of die 20 of 25 jaar gerijpt hebben
Ondanks dat de distillery uit 1949 komt, staat het jaar 1488 op de fles. *HUH*?
In de 15de eeuw brouwden en distilleerden ze al op die plek. Het was een brouwerij die zijdelings ook sterke drank maakte. Vanaf 1947 bouwden ze deze brouwerij om naar een echte, volwaardige distilleerderij en doopten het “Tullibardine Distillery”. Die naam is uit het Gaelic en betekent “Uitkijkheuvel”. Leuk detail, op die heuvel staat een middeleeuwse kapel. Van 1994 tot en met 2003 zijn ze gesloten geweest, maar de populariteit van whisky maakte dat ze een heropening aankonden. Gelukkig maar. Tullibardine brengt prachtige whisky’s op de markt, eens kijken of deze ook zo mooi is.
Distillery summary:
De distillery is uitgerust met:
2 wash stills (elk 21.500 liter) en 2 spirit stills (elk 16.200 liter)
8 washbacks (elk 38.000 liter)
Water uit Danny burn. Die bron geeft ook het bronwater ‘Highland spring’.
Productie: 2,2 miljoen liter pure alcohol (lpa) per jaar.
Wat zit er in de fles?
Het getal dat ze gebruiken bij deze variant slaat op de inhoud van de vaten waarin de whisky heeft gerijpt. De Sauternes vaten waren dus 225 liter groot. Deze Sauternes vaten kwamen af van Chateau Suduiraut, uit de regio Bordeaux.
Als eerste rijping hebben ze first fill ex-bourbon vaten gebruikt, het is onbekend hoe lang de whisky hierin heeft gelegen.
Daarna is de whisky voor 12 maanden overgezet naar vaten waarin de witte dessertwijn heeft gezeten.
De whisky is op een sterkte van 43% ABV de fles in gegaan. Ze hebben de whisky gekoeld gefilterd en er een kleurstof aan toegevoegd… helaas!
De whisky
Leeftijd: NAS
Alcohol: 43%
Vaten: first fill ex-bourbon, 12 maanden finish in Sauternes vaten
Filtering: chill filtration
Bijkleuring: Ja
De beleving van de whisky
De kleur is goud (is goud een kleur?)
De geur is zoet, vriendelijk, fruitig en boterzacht. Ik ruik rood fruit (bessen) en appel, honing met een licht zuur randje.
De smaak is minder zoet dan de geur. Eerst komt er weer fruit naar voren. Het rood fruit, maar ook abrikoos. Maar na meer slokjes komen er meer smaken naar voren, zoals vanille, druif, specerijen (peper), vijgen en een zuurtje van de citrus op de achtergrond. Als de whisky wat langer door de mond walst, komen er ook wat bittere smaken van sterke koffie bij.
De afdronk is behoorlijk lang. Het pepertje blijft hangen, samen met een houtsmaak. De whisky eindigt met de smaak van sinaasappelschil.
Zeker voor deze prijscategorie is het een prima whisky, een hele mooie voor de zomeravonden (wel even eerst een beetje koelen!).