Benriach The original ten

Distillery: Benriach distillery
Eigenaar: Brown-Forman Corporation.
Opgericht: 1898
Regio: Moray, Speyside Schotland
Prijs: € 30,- tot € 45,-

Eerst wat over de distillery, ouderwetse stokerij-info.

Benriach is in 1898 opgericht door John Duff en is gebouwd bovenop een heuvel (Ben) in de buurt van een boerderij “Riach”. Het ligt in het noorden van de Speyside.
Door de “Pattison Crash” moesten de deuren -al na 2 jaar- in 1900 sluiten. Ze produceerden tot 1965 alleen maar gemoute gerst voor buur-distillery’s.
Vanaf 1965 opende Glenlivet Distillers Inc. de deuren van Benriach weer. Na veel tegenslagen door externe moeilijkheden, zoals die beurskrach, eerste wereldoorlog, de drooglegging, tweede wereldoorlog en daarna de wederopbouw werd de productie toch weer opgestart. De toenemende vraag van voornamelijk de VS zorgde ervoor dat veel distillery’s in de jaren ’60 weer in productie gingen.
In 1985 hebben ze een paar stills bijgebouwd en de productie bleef maar stijgen. Eigen moutvloeren
Het water voor het brouwen en koelen komt van verschillende bronnen uit de bossen uit de omgeving van de distillery.

Grappig feitje is dat ze pas in 1994 met hun eerste single malt op de markt kwamen. Tot die tijd was er alleen maar Benriach Blended malt. In 1994 kwamen ze met deze tien jaar oude single malt.

In 2017 wordt de master blender Rachel Barrie aangenomen. Zij heeft in 2020 het nieuwe portfolio ontwikkeld, samen met het herontwerp van de labels en verpakkingen.
Ze maken drie verschillende stijlen whisky; de Classic unpeated, Highland Peated en Triple distilled. Daarnaast hebben ze een enorme verzameling vaten van over de hele wereld om de whisky het karakter te geven dat ze precies voor ogen hebben.
Hierdoor staat Benriach bekend als een van de rijkste, meest complexe whisky’s van de Speyside. 

De distillery is uitgerust met:
2 wash stills en 2 spirit stills
8 washbacks 
Water uit bronnen uit de omgeving
Productie: 1,3 miljoen pure alcohol per jaar

De whisky

Deze whisky is niet geturfd en heeft in drie vaten gerijpt. Net zoals de twaalfjarige variant heeft deze tien-jarige whisky gelegen op bourbonbarrels, sherryvaten en virgin oak vaten. Het betreft hier geen finish, dus iedere druppel whisky heeft slechts in een van de drie vaten gezeten.
Het is hun ‘instapwhisky’, een vreselijke benaming… alsof ze hier mindere ingrediënten voor hebben gebruikt. Het is wel hun goedkoopste variant, maar dat zal ook aan de leeftijd en distillatie liggen.
De whisky is op een sterkte van 43% de fles in gegaan en heeft een kleurtje gekregen (op de achterkant van de kartonnen koker staat ‘imparted colour’). De whisky is gekoeld gefilterd. Om een gevoel van goede kwaliteit te geven, schrijven ze “Natural cask” op de achterkant… whatever that may mean.

Samengevat:
Leeftijd: 10 jaar
Vaten: Bourbon casks, sherry casks en virgin oak
Alcohol: 43% ABV
Filtering: gekoeld gefilterd
Bijkleuring: ja

De beleving van deze ‘Original Ten’

De kleur is helder lichtgoud.
De geur is heel fris en zoet. Ik ruik duidelijk fruit (perzik, peer), honing, vanille, karamel en stro.
De smaak is minder rijk dan de geur doet vermoeden. Maar is ook zoet van fruit en honing. Het fruit dat ik in de smaak oppik is weer peer en perzik, maar ook ananas. Daarnaast proef ik honing, karamel en sinaasappelschil. Op de achtergrond vind ik ook wat specerijen.
De afdronk is niet heel lang. In de mond blijft een pepertje, kruidnagel en de sinaasappelschil even hangen. Het dooft uit met tonen van noten.

Het is een prima whisky om kennis te maken met de wereld van whisky. Deze doet het goed in een line-up voor een proeverij. Een meer ervaren whiskydrinker zoekt wat meer diepgang, denk ik.

Benriach The original ten

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!