Distillery: Balblair distillery
Eigenaar: Inver House Distillers
Opgericht: 1790
Regio: Edderton, Highlands
Prijs: €40 – €50
De distillery
Balblair ligt in het bovenste stuk van Schotland, vlak in de buurt van de Glenmorangie distilleerderij. Een echte Highland whisky dus.
De distilleerderij was origineel in 1790 gebouwd (en toen dus geen legale stokerij) en is in 1895 opnieuw gebouwd. Ze hebben bij de herbouw een nieuwe locatie gekozen om gemakkelijker van het treinstation van Edderton gebruik te kunnen maken. De waterbron die daar in de buurt lag, was van slechte kwaliteit. Ze hebben toen besloten om het water van de originele locatie te blijven gebruiken. Tot op de dag van vandaag gebruiken ze het water uit die Ault Dearg Burn.
Een beetje geschiedenis
De originele distillery is gebouwd door John Ross en bleef in de Ross familie tot in 1894. Alexander Cowan nam het bedrijf toen over en hij heeft de distillery de nieuwe locatie gegeven.
In de loop van de jaren is het een aantal keer van de hand gedaan. Robbert Cumming kocht het in 1948, Hiram Walker nam het over in 1970. In 1996 werd het gekocht door Inver House Distillers en tot op de dag van vandaag is het in hun handen.
Leuk weetje: Balblair heeft een van de oudste archieven in distilleren, met de eerste grootboekvermelding gedateerd op 25 januari 1800. John Ross zelf schreef die vermelding, die luidde: “Verkoop aan David Kirkcaldy in Ardmore, één gallon whisky voor £1.8.0d”
De distillery is uitgerust met:
1 wash still (20.000 liter) en 2 spirit stills (8.500 liter elk)
6 washbacks
Productie: 1,8 miljoen pure alcohol per jaar
Wat zit er in de fles?
Balblair staat echt bekend om z’n kwaliteit, hand gekozen vaten, de dunnage warehouses die daar hoog in het noorden in het donker liggen. Bij dunnage warehouses liggen de vaten boven de losse grond totdat de whisky gebotteld wordt.
Balblair ontstaat niet alleen, zoals bij de meeste whisky’s, door gebruik te maken van verschillende elementen uit de natuur als rijke grond, puur water en turf, maar ook door de schone lucht in Edderton, die als de meest zuivere van Schotland wordt beschouwd.
Deze 12 jarige whisky vertegenwoordigt de huisstijl van de distillery als geen andere.
Leeftijd: 12
Alcohol: 46% ABV
Vaten: Amerikaans ex-bourbon vaten en dubbel gebrande Amerikaanse vaten
Filtering: non-chill filtered
Bijkleuring: natuurlijk gekleurd
De beleving van deze 12-jarige Highlander
De kleur is heel licht, geelgoud.
De geur is fris en licht. Citrus, vanille, fris fruit (appels) en gras. Het is een hele prettige, zachte geur die een beetje aan boter doet denken.
De smaak is ook erg zacht en vriendelijk in de mond. De eerste smaken die ik aantref zijn kruiden, vanille, karamel en honing. Naarmate ik de whisky langer in de mond heb, wordt de smaak steviger, meer specerijen. Sinaasappel en chocolade komen er later bij.
Water bij de whisky is niet zo’n goed idee, ondanks de 46% en NCF. De whisky wordt vrij snel waterig, slap. Ik leeg het glaasje en schenk een nieuwe dram in…op volle sterkte weer. Ik proef nu ook nog fudge, mout, ananas, perzik…het is een lekker complexe, rijke whisky.
De afdronk is vrij lang en rijk. Tonen van leer, eiken en vanille blijven in de mond plakken.
Dit is een hele mooie, rijke whisky. Het is de jongste variant uit het kernassortiment van deze Highland distillery…ik ga snel een ouder broertje proeven. Dit is mooi spul!