Macaloney’s Cath-nah-aven

Distillery: Victoria Caledonian Distillery
Eigenaar: MBD Macaloney Brewers and Distillers
Opgericht: 2016
Regio: Vancouver, Canada
Prijs: € 65 – € 75,-

De geschiedenis

Een jonge Schotse jongen met de naam Graeme Macaloney vond een zomerbaantje bij het bottelen van whisky en werd meteen verliefd op Uisge Beatha, het ‘levenswater’. Hij nam zich voor om dit vloeibaar goud eens zelf te gaan produceren…maar hoe?
De volwassen Graeme kwam in het westelijk deel van Canada terecht. Daar kwam hij met het Canadese bier van ‘BC Craft beer’ in aanraking… en het idee werd tastbaar: hij ging bier én whisky maken.

Hij benaderde een aantal experts in het vak: Dr Jim Swan, een expert in whisky rijping en Master Distiller Mike Nicolson, met ervaring bij 18 vooraanstaande Schotse distillery’s.
Via crowdfunding en een lening van 2,4 miljoen dollar van de agrarische sector (de lokale graanproductie zou enorm gaan groeien door deze brouwerij-distilleerderij) kreeg Graeme een voet aan de grond.
Er werd een locatie gevonden en de bouw van de Twa Dogs Brewery werd gestart. Niet lang daarna arriveerden de twee pot stills van Forsyth’s en in 2016 startte de productie.

De distillery is uitgerust met:
Eén wash still (5.500 liter), één spirit still (kleiner, volume niet gegeven) en één mashtun.
Productie: 290.000 lpa (liter pure alcohol) per jaar.

De whisky

Cath-Nah-Aven is het eerbetoon aan de grote Sherry whisky’s uit de Speyside. De naam is Gaelic, origineel ‘Cath na h-abhainn’ en uitgesproken als Cath nah Aven. Het betekent ‘Strijd bij de rivier’, refererend aan de grote veldslag in 1370 aan de oevers van de rivier Spey.
De whisky rijpte in Oloroso-vaten en Pedro Ximénez-vaten uit Andalusië in Spanje. Deze whisky’s werden gehuwd om een ​​complexe neus van rode bessen, pruimen en eiken te creëren die de fruit- en bloemige tonen van de new make spirit versterkt en aanvult.
Leuk detail: op de achterkant van de fles zijn de stills gegraveerd. Helaas kreeg ik die niet goed op de foto vanwege de donkere whisky in de fles.

Leeftijd: niet gespecificeerd, NAS dus
Graan: lokaal geteelde gerst
Vaten: PX vaten en Oloroso vaten
Alcohol: 46% ABV
Filtering: unchill filtered
Bijkleuring: nee

De beleving van Cath-Nah-Aven

De kleur is heel donker, bruin.
De geur is heel fruitig en zoet. Pruimen, rode bessen, kersen en op de achtergrond een eikengeur. De whiskygeur voelt heel zacht aan in de neus.
De smaak is voller en steviger dan de geur doet vermoeden. Het is een en al de zoetheid van fruit die als eerste naar voren komt. Die rode bessen weer, nu met perzik, rozijnen, mout, veel specerijen, een lichte zilte hint en een achtergrond van noten.
Vanwege het alcoholpercentage, ongekoelde filtering en de dikke stroperige eigenschap van de whisky op het glas, doe ik er wat spetters water bij.
Het is slim om dan een minuutje te wachten. Het water krijgt dan de kans tom de zwaardere foezelolieën af te breken.
De smaak wordt een heel stuk minder vol, maar ook de geur is veel minder prominent.
Ik proef wel andere smaken, veel meer noten (amandel, hazelnoot), karamel, fudge, donkere chocolade,
De afdronk is behoorlijk lang. De zilte smaak gaat samen met het eikenhout over in een droog, peperig einde.

Wauw! Ik heb deze whisky al meer dan een half jaar staan, wachtend om gereviewd te worden…ik ben blij dat ik dat nu heb gedaan. Het is een mooie, volle whisky voor de koudere maanden, geen zomer whisky.
Ik ga er nog goed van genieten!

Tags:

Macaloney’s Cath-nah-aven

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!