The Chamberick Single Malt-The very first cask

Daar is eindelijk de eerste whisky uit de Chamberick distillery. Gepresenteerd in een prachtig kistje is het al een genot om naar te kijken.
Eerst maar even terug naar het begin.

De distillery

Een gloednieuwe distilleerderij in het platte polderlandschap op de grens van Utrecht en Zuid Holland. De plaatsnaam Kamerik wordt rechtstreeks vertaald in The Chamberick. Daar hebben Laetitia en Joeri de Hoog een oude koeienboerderij gevonden, karakteristiek in het landschap en die is in 2018 zeer stijlvol verbouwd tot distilleerderij.
Tegelijk met de verbouwing van de boerderij heeft Laetitia in Schiedam een opleiding gevolgd tot distillateur. In 2018 kochten ze ook een still van een Duitse boer. Hij had er al 28 jaar Obstler mee gestookt. En stoken is het, deze still wordt met houtvuur verhit. Het kloofblok in het logo van de distillery refereert hieraan. 
Die still is niet erg groot. Om een vat van 190 liter te vullen zijn er 24 runs wash nodig om genoeg low wines te maken voor nog eens 8 à 9 runs new make spirit. Daar doet Laetitia 7 weken over, een monnikenwerk dus. Op 23 februari 2020 liepen de eerste druppels spirit uit de still. Dat was om de machine te testen, het recept te bepalen en ook uit nieuwsgierigheid natuurlijk. Maar, het stoken kon wel echt beginnen! Begin 2021 werd het eerste vat gevuld om te laten rijpen tot whisky.
Dat vat heeft tot nu in haar eigen rijpingskelder gelegen, wachtend op dit moment.
Inmiddels heeft ze een tweede still staan, ook hout gestookt. Dus, ze kan nu dubbel zo snel produceren.

Wat maakt ze dan allemaal?

Bij The Chamberick maken ze verschillende drankjes, allemaal met sprekende namen. Op het moment van dit schrijven hebben ze in hun webshop  ‘Calvatres’ een appeldestillaat; ‘Chocolate fireguard’ likeur; ‘Happy New Pear’, eau de vie; ‘Not your cup of Tea’, minty Marocco likeur; Oat Fashioned, een haver destillaat en de ‘The Lumberjack’, Dry Dutch Gin.
Dan staat er nu nog The immature, maar die gaat Laetitia niet meer maken, die zal wel uit de webshop verdwijnen. Daarvoor in de plaats komt nu de Chamberick Whisky (al is die ook al ‘Out of Stock’).

De whisky

De spirit heeft twee jaar op ex-bourbonvaten gelegen. Vervolgens is die overgezet naar een Banyuls vat om daar ruim anderhalf jaar in te finishen. Banyuls is een versterkte Franse wijn afkomstig uit Roussillon. In het Frans wordt dit een vin doux naturel genoemd. Deze versterkte zoete wijn wordt gemaakt in rood, maar ook in wit en rosé. Van nature heeft Banyuls wijn een rijkzoete, warme smaak. Om te proberen of de banyuls ook te ruiken of te proeven is, heb ik eerst een glaasje rode Banyuls wijn geproefd.
De whisky-oogst was 460 flessen van elk een halve liter. Ze heeft de whisky unchill filtered op een sterkte van 45,8% ABV in de fles met het prachtige etiket gedaan.

De beleving van de whisky

Eerst de Banyuls wijn. Het is in eerste instantie een zoete bom, maar dan wordt duidelijk dat dit geen supermarktwijn van €6,95 is. Al snel presenteren zich veel rode vruchten, aardbeien, bessen, kersen. Ik ben geen wijnkenner, maar dit vind ik erg lekker! Veel fruit, complex, een zuurtje van de kersen en een heerlijk lange finish.

Oké, de whisky.

De kleur is (natuurlijk gekleurd) rood koper met een gouden gloed. Ik denk dat ze een rode Banyuls vat heeft gebruikt vanwege de donkere kleur.
De geur is zoet, maar anders dan de wijn. Het is wel een mooie, zachte en lichte geur. Het zoete is abrikoos en heidebloesem, maar er zit ook een hint van dennenhout in. Na wat langer snuffelen komt het rood fruit meer los, ik ruik kersen en aardbeien met een licht geurtje van rozijnen op de achtergrond.
De smaak is een stuk steviger dan de geur. Het eerste slokje moet even binnenkomen, het tweede slokje geeft hele mooie smaken af.
Het is wel zoet van abrikoos en perzik, maar minder prominent dan in de geur. Er zit ook een duidelijke moutsmaak in, gras, rozijnen, parfum, zoethout en nog een smaakje waar ik niet de vinger op kan leggen…maar wel een lekker smaakje.
Ik herken de smaak van de Immature wel in deze whisky, het Chamberick-DNA in de spirit!
De afdronk is halflang, een licht pepertje en een zoet, warm einde.

Wauw, dit is een hele mooie, volle whisky. Een lekkere warmende winter whisky. Als je je bedenkt dat dit de eerste whisky is die van The Chamberick afkomt, dan belooft dat héél veel voor de toekomst. Zeker een distillery om in de gaten te houden.
Chapeau, Laetitia! 

The Chamberick Single Malt-The very first cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!