Jopen whisky?
Jopen maakt bier, dat weet iedereen. Dat bier maken doen ze zelfs erg goed, ook geen geheim! Dat ze in Haarlem gehuisvest zijn, weten ook wel veel mensen. Maar dat ze in Haarlem al zo lang bier maken, dat weet niet iedereen. Ze zijn in Haarlem in de 14e eeuw begonnen met de bierproductie. Dat bier werd in Jopen-biervaten over de rivier Het Spaarne vervoerd. Haarlem was in die dagen het epicentrum van bier maken in Nederland.
Dat hebben ze daar lang vol gehouden, de Jopenvaten zijn erg lang in trek geweest.
In 1994 is een bierbrouwerij opgericht die vernoemd werd naar die vaten van weleer, De Jopen Brouwerij.
In 2015 zijn ze begonnen met destilleren. Het eerste destillaat dat ze op markt brachten was Gospel Dutch Gin, gemaakt in de Jopen Kerk in Haarlem.
Na jaren van prijswinnende destillaten zoals gin, genever en eau-de-vie-de-bière te hebben uitgebracht volgt in 2023 een nieuw product: Jopen Whisky. Ze brengen drie verschillende whisky’s uit, onder de naam Jopen Distilling Company. Het zijn Jopen single malt, Jopen Peated single malt en deze Jopen Rye whisky.
Jopen Rye whisky
Deze whisky is gemaakt van een mash bill van 100% rogge, maar wel van verschillende soorten rogge. Hierdoor is de whisky niet gemaakt door het eigen bier te destilleren.
De master distiller bij Jopen distilling company is Rutger Vismans, hij houdt alles nauwlettend in de gaten.
Ze hebben nieuwe eikenvaten, bourbonvaten en Pedro Ximenez sherryvaten gebruikt voor de rijping van 5 jaar. De whisky is op een mooie alcoholsterkte van 46% de fles in gegaan. Vanwege die sterkte denk ik dat de whisky non-chill filtered is, maar dat kan ik nergens terugvinden.
Ik heb een fles van batch 2018 & 2019 voor me staan…die gaat nu open.
Hoe smaakt dat dan?
De kleur is honinggeel, wel een mooie kleur.
De geur is erg sterk en vol met roggegeur. De neus moet er echt even aan wennen. Dan ruik ik wel erg mooie tonen van honing, sinaasappel, kaneel en walnoten.
De smaak is erg warmend, zacht en vol. Het is een kenmerkende roggesmaak, maar wel heel verfijnd en subtiel. Smaakjes van sinaasappel, kruidnagel, pepertjes, vijgen en een zachte citrus op de achtergrond.
Wat later komen de zwaardere smaken naar voren zoals chocolade en leer, maar wel ver op de achtergrond.
De afdronk is erg lang, de chocolade blijft hangen en het eindigt met een droge eikensmaak.
Wauw!
Ik ben benieuwd hoe die andere twee Jopen whisky’s smaken…