Spearhead Single grain whisky

Deze whisky is een ‘ondeugend’ experiment van de Loch Lomond distillery, ze noemen het zelf ‘rule breaking’. Nu is het al snel de regels overtreden bij de SWA (Scottish Whisky Association), ze zijn nogal stug en rigide.

De distillery

De Loch Lomond Distillery stamt uit 1814 en stookte de eerste tien jaar dus illegaal. Die distillery heeft het helaas niet overleefd. In 1964 is er een nieuwe distillery gebouwd en de eerste spirit liep in 1965 door de spirit safe.
Ook nu ging het niet helemaal voor de wind, de distillery heeft een aantal keer moeten sluiten en is een paar keer overgenomen.
De huidige eigenaar is Loch Lomond distilling group, financieel gesteund door de Aziatische Hillhouse Capital.

Loch Lomond Stills

De distillery is wel beroemd vanwege een type still die hier ontwikkeld is, de Loch Lomond still. Traditioneel zijn de halzen van de pot stills open. De stills van Loch Lomond zijn voorzien van speciale distillatieschotels in de halzen, waardoor een groter kopercontact met de verkoelende alcoholdamp mogelijk is. Deze stills kunnen een alcoholniveau produceren tot wel 90% ABV, terwijl normale pot stills tot ongeveer 70% kunnen gaan. Deze still zorgt ervoor dat verschillende “smaaktonen” kunnen worden gemaakt. Er zijn nog enkele Schotse distillery’s die deze Loch Lomond still gebruiken.

Spearhead

Ze noemen het zelf de fusie van new age denken, met het DNA van een historische distillery.
Ze vinden dat de regels rondom het produceren en rijpen van whisky gemaakt zijn in een tijd dat er weinig tot geen alternatieven waren. Die zijn er nu wel, dus dat geeft ruimte tot verkennen.
Zo hebben ze een samenwerking met een cooperage in Kentucky die meehelpt een toastniveau te bepalen. Ze toasten de vaten in Schotland nogmaals, maar dan met infrarood. Hierdoor komen ze met het toasten op een diepte die niet te bereiken is op een conventionele wijze van toasten (met een hittebron).
Het is een single grain whisky die toch gemaakt is van 100% gemouten gerst. Dat zou een single malt moeten heten, maar ze hebben de whisky gedistilleerd in column stills, dan mag het geen single malt meer heten (regels, pfff).

De whisky

Ze gebruiken dus 100% gemouten gerst. De fermentatie duurt 92+ uur, wat voor Schotse begrippen vrij lang is. De continue distillatie gebeurt in koperen Coffey stills. Vervolgens gaat de spirit in reguliere ex-bourbon vaten uit Kentucky. Dan wordt de whisky 6 maanden gefinisht in een combinatie van vaten die een extra infraroodtoasting hebben gehad en vaten die een vuurtoasting hebben gehad. De totale rijping wordt niet vermeld, helaas. De whisky gaat dan in een enigszins hippe, vierkante fles met zij-inscriptie op een sterkte van 43% ABV. Over eventuele bijkleuring of filtering heb ik niets kunnen vinden.

Hoe is die whisky dan?

De kleur is vrij licht, goudgeel met een rode gloed als de whisky nog in de fles zit.
De geur doet me in eerste instantie een beetje aan rogge whisky denken, maar dat gaat vrij snel weer weg. Het is een droge geur: mout, krenten, fruit (bramen, bosbessen), vanille en een lichte hint van karamel (die ruik ik omdat ik het ergens heb zien staan).
De smaak is fris, fruitig en vol tegelijkertijd. Het mondgevoel is erg zacht. De smaak is het verlengde van de geur, maar wel prominenter. Het fruit dat ik proef is niet meer zozeer de bramen en bessen, maar ik kan niet echt proeven wat wel…het is gewoon fruitig fris en iets zoet. De vanille en karamel zijn ook aanwezig in de smaak, voller en duidelijker dan in de geur. Aan het eind komen er ook specerijen (peper) bij kijken.
De afdronk is behoorlijk lang, het pepertje blijft hangen. Het zoete van het fruit blijft lang in de mond achter.

Tags:

Spearhead Single grain whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!