Woodford Reserve Double Oaked

VS

Kentucky Straight Bourbon

Wat is Kentucky straight bourbon whiskey precies?
Sowieso, bourbon is een whiskey (spelling is met een ‘e’) die in de VS is gemaakt en aan de volgende criteria voldoet:

Bourbon:

  • wordt gemaakt van beslag dat minstens 51% maïs als grondstof heeft.
  • heeft gerijpt in nieuwe, van binnen verkoolde eiken vaten.
  • is gedistilleerd tot maximaal 80% alcohol (160 US proof).
  • is in nieuwe vaten gegaan op maximaal 62,5% alcohol (125 US proof).
  • is gebotteld op minstens 40% alcohol (80 US proof).

Bourbon heeft geen minimale rijpingsduur, het mag (en wordt ook) verkocht worden na 3 maanden rijping. De uitzondering is straight bourbon, die moet minstens twee jaar rijpen. Als de bourbon minder dan 4 jaar heeft gerijpt, dan moet die leeftijd wel op het etiket vermeld worden.
Dus, als de bourbon aan al het bovenstaande voldoet, én er is geen kleurstof, smaakstof of andere toevoeging zoals spirits aan toegevoegd, dan mag het ‘straight bourbon’ genoemd worden.

Woodford

Sinds 1812 maken ze whiskey in deze distillery uit Versailles, Kentucky. De start was niet meteen succesvol, de eerste paar jaren moest de distillery af en toe sluiten, dan weer open etc. Vanaf 1838 ging het beter en bleef die open. Daarmee is de distillery de oudste nog werkende distillery van Kentucky. Elijah Pepper was de oprichter, maar al snel nam de zoon Oscar het over. De distillery staat nog steeds bekend als The Old Oscar Pepper Distillery.
Ze hebben een aantal ontwikkelingen bedacht die erg belangrijk zijn geworden voor de Bourbon industrie. Sour mash fermentatie, Pot still distillatie en virgin oak barrel rijping zijn drie voorbeelden die in deze distillery zijn ontstaan.
In 1996 pas zijn ze begonnen met het maken van Woodford Reserve bourbon. In 2004 is de distillery omgedoopt tot de Woodford Reserve Distillery.
Ze maken er  Woodford Reserve Bourbon, Woodford Reserve Double Oaked, Woodford Reserve Straight Rye Whiskey, Woodford Reserve Straight Malt Whiskey, en Woodford Reserve Wheat Whiskey.
Daarnaast maken ze ook enkele limited release varianten: Woodford Reserve Master’s Collection, Woodford Reserve Master’s Collection Batch Proof en enkele speciale eenmalige bottelingen bij lokale gelegenheden.

Woodford Reserve bourbon

De Woodford Reserve is een straight bourbon, er zit 72% maïs, 18% rogge en 10% gemoute gerst in de mash bill. Deze bourbon is driemaal gedistilleerd (wat vrij ongebruikelijk is voor bourbon), heeft een van de laagste alcoholpercentages om op vaten te gaan en heeft daar ook minstens zes jaar in gelegen. De ‘keldermeester’ bepaalt per vat of deze klaar is om te bottelen. Ze kijken bij Woodford Reserve niet echt naar de klok…maar naar het product. Het is een small batch botteling, dus niet heel erg consistent in smaak, maar altijd lekker, volgens whisky-grootheid Jim Murray.

Double Oaked

Voor deze variant hebben ze een innovatieve benadering bedacht. De eerste rijping gebeurt in afzonderlijke, verkoolde eikenhouten vaten. Vervolgens gaat de bourbon in het tweede vat dat diep geroosterd is voordat het licht verkoold wordt. De bourbon haalt bij deze rijping een extra zacht, zoet eiken karakter uit het vat.
De whiskey is op een sterkte van 43,2% ABV de fles in gegaan.

Nou, hoe smaakt die bourbon dan?

De kleur is erg donker, bruin met rood koperen gloed.
De geur is prominent aanwezig, met duidelijke bourbon kenmerken. Vanille, sinaasappel, donkere chocolade, specerijen, gember en een pepertje op de achtergond.
De smaak moet op gang komen, maar dan komt die wel echt. Het is dan een volle, krachtige maar ook zachte smaak die de mond prettig vult. Er is niet een smaak die er bovenuit steekt, maar de kenmerkende bourbonsmaken zijn volop aanwezig. Vanille, sinaasappel, hazelnoten, appels, specerijen…eigenlijk is de smaak een verlengde van de geur.
De afdronk is in het begin wat kort, maar na enkele slokken blijft de smaak steeds beter hangen in de mond. Het pepertje manifesteert zich nog even op de achtergrond samen met een honingsmaak, appels en er blijft een wrange, droge eikensmaak achter.

Al met al is het een mooie, volle whiskey met echte herfstsmaken. Een hele mooie om te drinken tijdens een herfststorm als de kachel lekker knispert.

Woodford Reserve Double Oaked

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!