Cragganmore 12

Deze klassieker komt uit het plaatsje Ballindaloch, een klein dorpje zo’n 15 km ten zuid westen van Craigellachie. Er staan twee distillery’s in Ballindalloch, de Ballindaloch single malt distillery en Cragganmore. Net buiten het dorp staat ook nog de Tormore distillery.

Wat geschiedenis

De distillery staat al sinds 1869 op deze plek in het westen van het dorp. De locatie was strategisch gekozen vanwege twee grote voordelen. Aan de ene kant was er heel goed water in de Craggan burn, maar er lag ook een treinstation van de Strathspey Railway in de buurt. Die spoorweg is er niet meer, de route is de Speyside way geworden. Het water dat ze gebruiken voor de whisky komt nog wel steeds uit die Craggan burn.
Ene John Smith heeft de distillery laten bouwen. Hij had al veel ervaring met whisky, hij was manager geweest bij de Macallan, Glenlivet, Glenfarclas en de Wishaw distillery’s.
In 1886 overleed John. De distillery werd toen overgenomen door John’s broer, George. Later, toen hij de goede leeftijd had, nam John’s zoon Gordon de zaak over.
In 1923 kwam ook Gordon te overlijden en diens weduwe Mary Jane zette het familiebedrijf voort. Ze kwam zelf ook op leeftijd en er waren geen (geschikte) familieleden meer om het van Mary Jane over te nemen. Daarom besloot ze om alles te verkopen aan Peter Mackie. Hij richtte de Cragganmore-Glenlivet distillery Co. op. Peter verkocht uiteindelijk zijn aandeel aan The Distillers Company.
The Distillers Company werd United Distillers, dat werd United Distillers & Vintners en dat kwam uiteindelijk weer in handen van Diageo…en zij zijn nog steeds de eigenaar van Cragganmore. De distillery ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als in 1869, op modernisering zoals elektriciteit en verwarming na.

De stills

Een bijzonder detail van deze distillery is dat John Smith zelf de stills heeft ontworpen. De spirit still heeft een platte bovenkant en de Lyne arm komt uit de zijkant in plaats van vanuit de bovenkant. Tot op de dag van vandaag gebruiken ze dat ontwerp voor de spirit still. Volgens de distillery krijgt de whisky daardoor de speciale lichte en complexe smaak.
Cragganmore 12 is een van de zes originele Classic Malts van Diageo, samen met Glenkinchie 12, Talisker 10, Lagavulin 16, Oban 14 en Dalwhinnie 15.

De whisky

Zoals gezegd, deze whisky is een van de zes Classic malts, de vertegenwoordiging van de Speyside. Deze whisky is door connaisseur Michael Jackson verkozen tot de beste Speyside single malt whisky. In 1920 werd de kwaliteit van de whisky al onderstreept. Ze kregen toen het label “A1”, ‘The finest of all Scottish malt distillers’ malts’, uitgereikt door de blenders die deze whisky gebruikten om hun blend te maken.
Ze gebruiken licht geturfde gerst (tot max 20 ppm) en fermenteren de wash lang (minimaal 50 uur). De whisky heeft gerijpt in ex-bourbon vaten en ex-sherry vaten. Ik kan verder geen details over de herkomst van de vaten vinden. De whisky wordt gekoeld gefilterd en met een bijkleurtje de fles in gedaan op een sterkte van 40%.

De beleving van de whisky

De kleur van de whisky is donkergeel, richting goud.
De geur is heel zacht, fruitig en floraal. Er zitten dikke geuren in zoals leer en mout. Ik ruik de phenol (rook) niet.
De smaak is het verlengde van de geur. Fruit, bloemen, nu proef ik wel wat van turf, mout, sherry-zoet, krenten. Het is inderdaad een complexe whisky waarbij zich steeds smaken op een andere manier aandienen. Als ik de whisky wat langer in de mond houd, proef ik ook specerijen (peper) en zoethout.
De afdronk is lang. Ik proef nog lang  de mout en gedroogd fruit.

Wauwie…ik ben het wel met Michael eens, topper!

Cragganmore 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!