Aberlour non-chill filtered 12

De distillery

De juiste uitspraak is:  “Ebber-Louwer” en dat betekent “monding van de luidruchtige beek”
De distillery is te vinden in het hart van de Speyside, aan de rivier de Spey. Het ligt op een steenworp afstand van het dorpje Craigellachie.
De distillery is opgericht in 1879 door James Fleming. Het was niet de eerste distillery in het dorp. Van 1825 tot 1833 heeft er een distillery van de Grant’s gestaan.
De positie van de huidige distillery (aan de beek ‘Burn of Aberlour’) is gekozen vanwege de natuurlijke waterbron Saint Drostan’s Well. Die bron is vernoemd naar een oude monnik die in de omgeving woonde en die afgebeeld is op het etiket.
In de loop van de geschiedenis is de distillery een aantal keer overgenomen. De huidige eigenaars zijn de Chivas Brothers die weer onder het bestuur van Pernod Ricard vallen.
Ze hebben twee paar stills staan, de wash stills kunnen 12.300 liter hebben en de spirit stills 14,500 liter. Het is nog steeds een prachtige Victoriaanse distillery met verschillende kleine gebouwen op het terrein. Een bezoekje waard!
Leuk wetenswaardigheidje, ieder jaar wordt er aan het begin van het visseizoen een fles Aberlour 12 in de rivier Spey geleegd. Dit doen ze om een goed visseizoen te wensen. De Spey is een hele belangrijke rivier voor de zalmvangst. Ze noemen dit “A drop of Luck”.

Wat zit er in de fles?

Er zijn twee verschillende varianten van de 12 jarige Aberlour. De ene heeft een alcoholpercentage van 40% en is double cask. Deze variant is ook double cask, maar is non-chill-filtered. Dat betekent dat de whisky een alcoholpercentage van (meer dan) 46% moet hebben. Als ze dat namelijk niet doen, wordt de whisky ‘mistig’ bij koudere temperaturen. Deze whisky hebben ze op een sterkte van 48% gebotteld. De whisky heeft gerijpt op Amerikaans eiken en Spaanse sherry vaten die dan na 12 jaar bij elkaar zijn gebracht in de mariage tun.

De beleving van de whisky

De kleur is best donker, rood goud.
De geur is warmend en zoet, de sherry invloed is goed te ruiken. Krenten, kruiden, sinaasappel en honing zijn geuren die prominent aanwezig zijn.
De smaak is heel vol en best zwaar. Kruiden zijn de eerste smaken die te proeven zijn, maar chocolade, peper, rood fruit, honing, karamel zijn ook goed te proeven.
Ik doe er een paar drupkes water bij.
De geur wordt dan wat zachter en zoeter. De smaak wordt ook wat zachter en vriendelijker, maar de genoemde smaken blijven gewoon aanwezig. Zonder water vond ik de whisky mooier.
De afdronk is behoorlijk lang, een pepertje en de zoete smaken blijven hangen in de mond….heel lang!

Wat een mooie, rijke whisky is dit…heerlijk!

Aberlour non-chill filtered 12

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!