Highland Park 13 Saltire edition 2 ‘David Coulthard’

Highland Park

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km buiten de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.
De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall, waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.
Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

De whisky

Saltire Edition 2 is gemaakt in samenwerking met David Coulthard. Hij is een race-legende, geboren in Twynholm, Schotland en een vriend van de distillery. Met deze whisky wilde Coulthard iets terug doen voor Dumfries en Galloway – de regio’s en de mensen die hem vanaf zijn eerste dagen achter het stuur steunden. Als blijk van zijn waardering gaat een percentage van de opbrengst van Saltire Edition 2 naar goede doelen in de plekken waar David is opgegroeid.
Het ontwerp van de verpakking is gebaseerd op de nationale vlag van Schotland, die David zijn hele carrière met trots op zijn helmen en auto’s droeg. De leeftijd van de whisky is gebaseerd op het aantal Grand Prixs die hij heeft gewonnen, 13 in totaal.
Deze speciale 13 Year Old release werd uitgebracht in 2019. Saltire Edition 2 is gemaakt met bijna gelijke hoeveelheden first-fill sherryvaten van Europees eikenhout, vaten van Amerikaans eikenhout en refill-vaten. Met daarnaast een klein aantal bourbonvaten. Die combinatie van vaten creëerde een single malt met royale tonen van gekarameliseerde mango en zonovergoten citroenen, gemberwortel en zijdezachte vanille. En natuurlijk onze karakteristieke turfrook.
De whisky is gebotteld op 43% ABV en is uiteraard natuurlijk gekleurd. Over de filtering heb ik niets kunnen vinden.

De beleving van deze whisky.

De kleur is behoorlijk donker, amber.
De geur is vol, kruidig met een vleugje peat. Ik ruik tropisch fruit, noten, vanille en een achtergrond van specerijen. Er zit een geur in die erg lastig is te duiden, maar het ruikt erg lekker!!
De smaak van de whisky is zoals we Highland Park kennen, de turf van Hobbister Moor zit mooi vooraan. De whisky zit vol met smaken, eiken, aards, peper, citrus en kruiden. Wauw…dit is een smaakbom. Er zitten smaken in waar ik maar niet de vinger op kan leggen, ik doe er water bij… misschien helpt dat wat.
De geur wordt een heel stuk milder, bijna weg. De smaak is aan de ene kant zachter, maar het pepertje is prominenter aanwezig. De whisky smaakt wel anders, maar ik krijg die ene smaak nog steeds niet benoemd. Ik proef dezelfde smaakjes als zonder water, maar ze manifesteren zich op een ietwat andere manier.
De finish is er niet… deze whisky blijft maar doorgaan. Eiken, peper, kruiden en uiteindelijk een droog einde.

Wauw!!

Highland Park 13 Saltire edition 2 ‘David Coulthard’

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!