Slyrs Rye

De distillery

Het prille begin stamt uit 1994 toen Florian Stetter tijdens een studiereis in Schotland het idee kreeg om een Beierse whisky te maken.
Hij had een studie bierbrouwen voltooid en hij zag dat een bier-mash (met hop) heel erg vergelijkbaar was aan een malt-wash (zonder hop). Hij bouwde toen in Schliersee -een klein stadje in Oberbayern in Beieren- een kleine distilleerderij.
Na veel proberen en tegenslagen (welke producten te gebruiken e.d.) kwam er in 1999 een hele mooie single malt op de markt. Er werden alleen maar lokale ingrediënten gebruikt, gerst van lokale boeren en water uit een bron uit Bannwald.
De whisky wordt tweemaal gedistilleerd in een pot still van slechts 450 liter. De vaten komen wel van ver, Florian gebruikt enkel nieuwe American white oak vaten met een capaciteit van 225 liter. Dit recept geeft de whisky z’n eigen kleur, smaak en aroma. Florian wil geen Schotse whisky of Bourbon namaken, maar een nieuwe standaard stellen voor Beierse whisky.
In 2007 moest Florian een stapje terug doen vanwege gezondheidsproblemen. Zijn twee broers Anton Stetter en Thomas Flothmann hebben het roer overgenomen en tot op heden is het bedrijf in de handen van de Stetter familie.
Vanaf 2011 is Slyrs de grootste whiskystokerij van Duitsland.

Wat hebben ze deze keer gemaakt?

Rye, dat is Engels voor rogge. Het is dus een rogge whisky. Whisky wordt altijd gemaakt van een graansoort. Bij single malt moet de graansoort gerst zijn. Bij bourbon is ‘The mashbill’ voor meer dan 50% maïs.
In deze whisky zit dus hoofdzakelijk rogge, maar ook gerst en tarwe. De makers hebben in de VS geëxperimenteerd met verschillende mashbills en vaten. Na diverse pogingen hebben ze de eerste batch gedestilleerd en deze drie jaar laten rijpen in “Alligator Charred” Amerikaans eiken om nog meer smaak te creëren. Naast de zoete en kruidige tonen van de rogge krijg je ook nog de zachte en fruitige tonen van de gerst en tarwe.
Uiteindelijk rijpt de rogge whisky 3 tot 6 jaar in Alligator charred amerikaans wit eiken en vervolgens finisht de whisky in verschillende andere vaten voor een rijker smaakpalet.
Ze hebben de whisky op een sterkte van 41% de fles in gedaan.

Hoe smaakt die rogge-whisky dan?

De kleur van de whisky is bruin-goud.
De geur is heel mooi zoet fruitig en fris. Er zit een prettig zuurtje in de geur en op de achtergrond ruik ik de kenmerkende kruidigheid van rogge.
De smaak is heel zacht en vriendelijk. De smaak is zoet van fruit, maar er zit ook een kruidig palet in. Ik proef ook duidelijk de sinaasappel die van de rogge afkomt. Als ik een slok wat langer door de mond wals, komt er een stevige pepertje bij kijken. Ergens op de achtergrond denk ik ook iets van drop te proeven, dat heb ik nog niet eerder geproefd (geloof ik).
De afdronk is lang, kruidig en wordt al vrij snel droog.

Ik moet zeggen dat ik rogge whisky erg kan waarderen, ook deze…héérlijk!!

Tags:

Slyrs Rye

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!