Talisker Storm

Talisker is niet (meer) de enige whisky op Skye. Sinds 2017 staat er een tweede distillery, Torabhaig genaamd. In 2021 kwam de eerste whisky op de markt, de inaugural release.

Talisker distillery

Hugh en Kenneth MacAskill richtte de Talisker distillery op in 1830. In 1900 werd die drastisch uitgebreid van 2 naar 5 stills. De eerste 100 jaar distilleerden ze de whisky driemaal, daar zijn ze in 1928 van afgestapt en gingen ze het op z’n Schots ook twee keer distilleren.
In 1960 brandde zo goed als de hele distillery af. Om de typische Talisker smaak te behouden hebben ze de 5 stills weten na te bouwen.
Het water dat ze gebruiken komt af van Cnoc nan Speireag, een heuvel achter de distillery. Het water wordt vóór gebruik eerst over turf geleid om de typische Talisker geur en smaak te verkrijgen.

Wat zit er in de fles?

Storm zit sinds 2021 in het vaste assortiment van Talisker. Het is een NAS-whisky, die is samengesteld uit oudere whisky’s die hebben gerijpt op STR-vaten samen met jongere whisky’s, die hebben gerijpt op refill vaten. STR vaten (Scraping, Toasting and Recharring) zijn vaten waarvan de binnenkant afgeschraapt wordt en opnieuw wordt getoast. Het doel van de master distiller Dr. Jim Beveridge was om een rijkere, diepere Talisker dan de 10 years old te creëren, waarbij het distillery-karakter blijft staan.
De whisky is gebotteld op 45,8%. Er is een kleurstofje in gedaan…ik schat ook in dat de whisky gekoeld gefilterd is.

De whisky kenmerken

De kleur is goud…een beetje aan de donkere kant.
De geur is kenmerkend, medicinale turf. Maar er zit duidelijk veel meer in de geur. Kruiden, specerijen, karamel, heide en bloemen zijn ook geuren die naast de turf te ruiken zijn.
De smaak is meer ingetogen dan de geur. De eerste binnenkomer is uiteraard weer de turf. Daarnaast is de zilte invloed van de zee duidelijk te proeven. Noten, karamel, specerijen (kaneel) en honing maken de smaak van deze whisky lekker te drinken. De zachte zoetheid van de honing samen met de turf en specerijen maken een mooi compleet plaatje.
De afdronk is best lang. Een pepertje samen met de turf dooft langzaam uit…

Al met al is het een prima aanvulling op hun portfolio…houden zo!

Talisker Storm

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!