Masthouse single estate whisky

Niet alleen de naam van deze whisky, ook de fles en het verhaal van de distillery is verrassend.

De distillery

De distillery waar ze Masthouse whisky maken, vind je in het zuiden van Engeland, in Chatham. Chatham ligt tegen Rochester, zo’n 45 km ten oosten van city centre London. De distillery ligt aan de monding van de rivier Medway, in een van de gebouwen van de historische dokwerken. Het gebouw was eerst pomphuis no. 5 van de Chatham Dockyard. De distillery heet “The Copper Rivet Distillery” (de koperen klinknagel).

De EWG en IWC

In Schotland moeten de distillery’s zich houden aan de regels van de Scottish Whisky Association (SWA).
Deze distillery is aangesloten bij The English Whisky Guild, een vergelijkbaar orgaan dat de standaard schrijft voor Engelse whisky.
Daarnaast zeggen ze zelf dat ze whisky maken volgens de richtlijnen de Invicta Whisky Charter. Dat Charter is echter door de Copper Rivet Distillery zelf opgericht.
Met die Invicta Whisky Charter beschrijven ze veel zaken die niet nieuw zijn. Ze beschrijven acht verschillende soorten whisky (single malt, single grain, distillery malt whisky, etc.), in welk soort stills de whisky gestookt moet worden (any kind of still may be used), maar als het geen pot still is moet het vermeld worden op het etiket. Dan beschrijven ze ook de stook techniek en het alcoholpercentage (de spirit moet tussen de 60 en 94,8% alcohol liggen) en in welk soort vaten de spirit moet rijpen.
Niet veel nieuws onder de zon, er zijn wat kleine variaties te vinden met de regels van de SWA.
In 2005 begonnen de eerste gesprekken over het oprichten van een distillery door de familie Russel. In een tijdpad van 11 jaar ging het van een idee, gebouw vinden, werkploeg vinden en uiteindelijk in 2016 liep de eerste spirit door de spirit safe. Het is een heel mooi industrieel ingerichte distillery.
Ze maken naast de 4 varianten whisky ook nog gin en vodka. Hiervoor hebben ze dus een scala aan stills staan.

Wat zit er in de fles?

Het is uiteraard een jonge whisky. Ze hebben alleen maar graan en water gebruikt binnen een straal van 50 mijl van Chatham. De 100% Belgravia-gerst wordt geteeld op een veld van 40 hectare en is augustus 2017 geoogst. De mash ondergaat een lange gisting voordat hij in een columnstill wordt gedistilleerd en vervolgens rijpt de whisky in een combinatie van first fill ASB en heavily toasted virgin oak. De whisky is uiteindelijk in november 2020 gebotteld op een sterkte van 45%, natuurlijk gekleurd en unchill filtered.

De beleving van de whisky

De kleur is vrij licht, strogeel.
De geur is vol en rijk. De eerste indruk is zoet en fris. Honing, vanille, perzik, gember, mout zijn behoorlijk goed te ruiken.
De smaak is verrassend anders dan de geur. Het is een fruitige zoetigheid meer richting citrus. Appel en peer maar ook wat zwaardere smaken als chocolade en noten zijn goed aanwezig. Het wordt geen zware whisky met aardse smaken, het fruit houdt het luchtig. Ik proef wel dat het een jonge whisky is, het blijft een beetje bij deze smaken.
De afdronk is best kort, de whisky verdwijnt vrij snel. Er blijven tonen van de chocolade en noten achter en uiteindelijk een licht zoetje achterin de mond.

Masthouse single estate whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!