Tamnavulin Double cask

De distillery

Tamnavulin (‘molen op de heuvel’) is een relatief jonge distillery, gebouwd in 1966. Invergordon bouwde deze distillery in het zuiden van de Speyside hoofdzakelijk om whisky voor hun blends te produceren. De vraag naar whisky was toen zo groot dat ze meteen zes stills installeerden. Ze hadden een productie van zo’n 4 miljoen liter pure alcohol.
In 1995 stabiliseerde de whiskymarkt enigszins en de deuren van de Tamnavulin sloten tot aan 2007. Inmiddels is Whyte & Mackay de nieuwe eigenaar, de productie is nog steeds hoofdzakelijk voor hun blends.
In 2014 veranderde de distillery weer van eigenaar, Emperador uit de Filipijnen. Toen begon ook pas de productie van de single malts.

Wat zit er dan in de fles?

De whisky staat bekend als een lekker zachte en ongecompliceerde malt, prettig zoet en met lekker veel fruitigheid. Tamnavulin is de lichtste whisky uit het Glenlivet dal.
Deze variant heeft geen leeftijdsaanduiding (NAS) en heeft in twee verschillende vaten gerijpt. Als eerste is de spirit in Amerikaans eiken gegaan, hoogstwaarschijnlijk ex-bourbon vaten. Vervolgens hebben ze de whisky overgezet naar sherry butts. Die combinatie geeft de zachte vanille van de Amerikaanse vaten en de fruittonen van de sherry vaten.
Ze hebben de whisky gebotteld op 40% en er is een kleurstofje bij gedaan (E150a). De whisky is ook gekoeld gefilterd, daarmee blijft die bij koudere temperaturen ook helder.

De whisky

De kleur is best donker, roodgoud.
De geur doet meteen aan fruit denken. Appel en karamel zijn de eerste geuren die ik herken. Het is best een volle geur, vriendelijk. Na wat langer ruiken komen ook de geuren van vanille, noten en kruiden naar voren. Allemaal wel heel voorzichtig, niet te uitbundig.
De smaak is eerst fruit, appels en peren. Later komt ook wat zoeter fruit in de smaak naar voren, perzik, sinaasappel en ook honing en kruiden
De afdronk is niet heel lang en gaat snel naar een pepertje, wat dan even blijft plakken in de mond.

Al met al is het geen hoogvlieger, maar zeker wel waar voor het geld. Een mooie allemansvriend, deze whisky wordt zeker door veel mensen gewaardeerd. Een dram om iemand kennis te laten maken met whisky.

Tags:

Tamnavulin Double cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!