Dumangin Ratafia Cooley 11

Huh?

Vast heb je wel eens van Cooley gehoord. Cooley is een Ierse whiskey maker. John Teeling bouwde de distillery in 1985 en in 2012 kocht Beam de distillery over voor 71 miljoen euro.
Ze hebben twee pot stills en drie column stills en maken verschillende varianten whiskey. Grappig genoeg heet geen enkele whiskey Cooley. De bekendste whiskey die ze maken is Connemara, daarnaast maken ze ook Kilbeggan single malt en Kilbeggan single grain, The Tyrconnel single malt en 2 Gingers blended whiskey.

Dumangin en ratafia?

Het ‘Jean Dumangin champagne huis’ maakt sinds halverwege de 19e eeuw champagne van hoge kwaliteit. Ik zal jullie verdere details besparen, het is immers geen champagne review.
Maar, een beetje moet ik wel beschrijven.

In het productieproces van champagne worden de druiven niet helemaal leeg geperst, dat mag niet. Bij wijnproductie blijven vrijwel geheel droge druivenvellen en -pitten over, bij champagneproductie blijft er dus best veel sap in de druivenresten over.
Ze gebruiken die druivenmost (natte druiven) om een ander drankje van te maken, Ratafia (ra-TA-fia).
Ratafia wordt gemaakt door aan die druivenmost suiker, kruiden en alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van alcohol stopt het gistingsproces, waardoor niet alle suikers worden omgezet. De ratafia blijft daardoor zoet van smaak. Het percentage alcohol in Ratafia ligt tussen 16 en 22%. Die Ratafia rijpt bij Dumangin vervolgens minstens zes jaar in ex-rodewijnvaten. En om die vaten gaat het nu…
Gilles Dumangin is gefascineerd door het effect van vat-rijping op champagne, maar ook op versterkte wijnen en sterke dranken. Hij kreeg het idee om vaten whisk(e)y van hoge kwaliteit nog een extra periode te laten rijpen in die ratafia vaten.

Wat zit er dan in de fles?

Voor mij staat een fles single grain Irish whiskey van de Cooley distillery. De whiskey heeft eerst in Ierland tien jaar in een refill bourbon vat en daarna in een STR vat gerijpt. Toen is dat vat naar Frankrijk gegaan en heeft de whiskey 12 maanden in een ratafia Champenois vat gefinished.
De whiskey is op een sterkte van 47,1% de fles in gegaan, unchill filtered en natuurlijk gekleurd.

De whiskey…

De kleur is best donker, rood koper.
De geur doet heel erg aan de ratafia denken. Ik heb die ratafia mogen proeven toen ik deze fles kocht, de geur is echt goed overgezet in de whiskey. Fris, citrus, zoet, een lichte moutgeur, fruitbloesem…een hele mooie, lichte en vriendelijke geur.
De smaak is erg vullend en vriendelijk. Ook in de smaak is de ratafia duidelijk te proeven, het fris zure citrusje samen met een vriendelijke zoetheid zijn daarin kenmerkend. De smaak is een beetje het verlengde van de geur, floraal, citrus en aan het eind komt er een duidelijke eikensmaak naar voren.
Na wat slokjes komen er ook andere smaken bij, mout, groene kruiden, specerijen, zoals peper en wat zwaardere smaken, zoals leer.
De afdronk is half lang, de specerijen blijven wat hangen en het eindigt in een fris zoete smaak.

WauW!

Dumangin Ratafia Cooley 11

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!