Millstone Oloroso sherry cask

 De Zuidam distillery

Millstone whisky komt van de distilleerderij Zuidam, te Baarle-Nassau. Ze hebben daar meer dan 50 jaar ervaring met het maken van sterke dranken; genever, likeur, gin, korenwijn, rum en natuurlijk whisky. De naam Millstone refereert aan de Nederlandse molen die de gemoute gerst maalt tot grist, het meel waarvan het bier (wash) wordt gemaakt.
De fermentatie gebeurt op lage temperatuur gedurende 5 tot 7 dagen. Dat is bovengemiddeld lang en het zorgt voor een fruitig karakter in de whisky.
Vervolgens wordt de whisky tweemaal gedistilleerd in kleine, handgemaakte, koperen ketels. Door die kleine maat is er veel contact met het koper, waardoor ongewenste smaakjes geëlimineerd worden. Ook het distilleren gebeurt langzamer dan gemiddeld, sommige zaken moeten nu eenmaal niet overhaast gebeuren.
Ze hebben een varia aan stills staan. De nieuwste stills zijn twee pot stills uit Schotland (van Forsyths uit Moray, Speyside). Ze hebben daarnaast twee Duitse stills staan en er tegenover ook nog twee column stills.
De laatste stap in het proces is het rijpen in hun eigen ‘warehouse’. In Schotland verdampt ongeveer 2% per jaar uit de vaten, het zogeheten “Angel’s share”. In het warehouse van Zuidam verdampt 4 tot 6% per jaar vanwege de hogere temperatuur en lagere luchtvochtigheid…dat zul je wel ruiken!!
Hun eerste whisky die op de markt kwam is de 5 jarige single malt. In 1996 zijn ze ermee begonnen en in 2007 kwam die eindelijk uit. Sindsdien zijn ze bij Zuidam het assortiment aan het uitbreiden.

Wat zit er in de fles?

Aangezien ze bij Millstone niet aan finishen doen, heeft deze variant de hele rijpingstijd op de Oloroso sherryvaten gelegen.
De whisky is op 1 september 2017 tweemaal gedistilleerd in de Duitse stills. Op 15 november 2022 is de whisky de fles in gegaan, iets meer dan vijf jaar oud dus.
De whisky is natuurlijk gekleurd, ongekoeld gefilterd en op een mooie 46% gebotteld…meer is er eigenlijk niet te zeggen…open met de fles!

De kleur, geur en smaak.

De kleur is heel donker, bruin.
De geur is heel duidelijk sherry, zoet dus. Maar al snel komen er verschillende andere geuren naar voren. Ik ruik een duidelijk zuurtje van citrus, maar ook zoet fruit is aanwezig in de geur.
De smaak is best verrassend na deze geur. Het is een fruitmandje in de mond, perzik, abrikoos, peer, kersen, heerlijk frisse smaken allemaal. Na wat slokjes wordt de smaak iets zwaarder. Chocolade, krenten, koffie en iets van leer proef ik ook. Het is een hele mooie volle smaak die zich blijft ontwikkelen.
De afdronk is best wel lang, zoete tonen van karamel en chocolade blijven hangen en ebben heel langzaam weg.

Wauw…ze doen het toch iedere keer weer. Een fles Millstone stelt nooit teleur (althans, mij niet!)

Millstone Oloroso sherry cask

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!