The Singleton 15

The Singleton

Met The Singleton of Dufftown heb je een échte Speyside whisky. De distillery staat in het plaatsje Dufftown. Die plaats wordt door zichzelf geprezen als “Malt whisky hoofdstad van Schotland”. Je vindt er ook the Balvenie, Glendullan, Glenfiddich, Kininvie en Mortlach distillery’s. Daar moet ik nog eens op vakantie dus…

Er zijn drie Singleton distillery’s. Alle drie zijn van Diageo, een multinational met 14 Schotse distillery’s in bezit (en nog veel meer buiten Schotland).
De eerste was Singleton of Glen Ord, opgericht in 2006. Glen Ord, Diageo’s ‘groene grasachtige’ malt van de Black Isle was bestemd voor de Aziatische markt. Toen kwamen er twee Speysiders: The Singleton of Glendullan (fruitig, grasrijk) voor de VS en Canada, en The Singleton of Dufftown (nootachtig, kruidig), die alleen voor Europa werd bewaard. Tegenwoordig zijn ze alle drie wereldwijd verkrijgbaar in een poging om het nummer één single malt-merk ter wereld te worden.

De distillery waar deze whisky wordt gemaakt staat er al sinds 1895, begonnen als de “Dufftown-Glenlivet Distillery”. De naam Dufftown komt af van de clan die in het dal woonde, de Duff Clan.

Ze hebben nu zes stills staan, daarmee produceren ze 4 miljoen liter per jaar.

De whisky

Deze 15 jarige whisky is een menging (om het maar geen blend te noemen) van twee whisky’s. De een heeft 15 jaar gerijpt op ex bourbon vaten voor de geliefde vanille tonen. De andere helft heeft gerijpt op Pedro Ximenez seasoned vaten. Dat geeft een fruitig karakter aan de whisky.
PX seasoned wil zeggen dat ze PX sherry in Europese vaten hebben gedaan (al of niet onder druk) voor een korte tijd. De sherry heeft dus niet echt gerijpt in de vaten, maar heeft alleen maar z’n smaak aan het vat gegeven. Dit doen ze omdat er tegenwoordig meer vraag is naar de vaten dan naar de sherry.
De twee varianten gaan -na 15 jaar rijping- bij elkaar in een mariage tun. Daar blijft de whisky een paar weken in zitten, waarna het (gekoeld) gefilterd wordt, teruggebracht naar 40% ABV, een kleurstofje krijgt en dan gebotteld wordt.

De smaaknotities

De kleur is best donker, amber kleur. Dit is dus geen natuurlijke kleur maar bijgekleurd met E150a.
De geur van de whisky is fris en fruitig. Er zit een flinke citrusgeur aan de voorkant, maar er komen ook geuren van appels en rood fruit, kruiden en vanille naar voren.
De smaak van de whisky is zacht, zoet en vol. De geur zet zich door in de smaak. Fruit is de hoofdmoot; appel, peer, rood fruit, krenten en op de achtergrond de zoete tonen van perzik en vanille.

De afdronk is niet heel lang. De smaken doven langzaam uit in een kruidig en moutig einde.

Het is een prachtige zomerwhisky. Mooi in balans met een fris zoet karakter…heerlijk!

The Singleton 15

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!