Highland Park Ambassador’s choice 10

Highland Park

Ondanks de naam is Highland Park geen Highland whisky. De distillery staat -samen met de Scapa distillery- op het noordelijke eiland Orkney. Orkney is een eilandengroep die uit zo’n 200 kleinere eilanden bestaat en ligt zo’n 16 km uit de uiterste noordkust. Op het grootste eiland, Mainland genaamd, ligt het plaatsje Kirkwall en daar vind je de twee distillery’s.

De naam Highland Park refereert aan het hoger gelegen buitengebied van Kirkwall waar in 1798 Magnus Eunson illegaal whisky begon te stoken. De vaten verborg hij in de kelders van de kerk.

Ze zijn nog steeds de enige distilleerderij die een 100% waardering heeft gekregen van het proefteam van The Scotsman. Whisky connaisseur Michael Jackson zei over Highland Park: “The best all-rounder in the world of malt whisky.” Dat komt op de eerste plaats door het stevige karakter, de heerlijke peat van de Hobbister moor en de overduidelijke consistente kwaliteit die ze maken.

Wat zit er in de fles?

De senior brand-ambassador van Highland Park is Martin Marvardsen. Martin is een oneindige poel van whisky-kennis en hij werkt al jaren bij Highland Park om dat merk over de hele wereld te promoten.
Samen met de Master whisky maker van Highland Park heeft Martin een nieuw idee ontwikkeld. Normaliter rijpen ze enkel in Sherry vaten. Deze variant heeft in twee soorten vaten gerijpt. 70% van de whisky heeft 10 jaar gerijpt in sherry-infused Bourbon Barrels, de resterende 30% heeft 10 jaar in Europese Oloroso Sherry Casks gerijpt. De bourbon invloed brengt hierbij een -voor Highland Park begrippen- nieuw karakter aan de whisky.
De whisky is licht (niet gekoeld) gefilterd. Hierdoor komt de kenmerkende zoete en kruidige rooksmaak meer naar voren. De whisky wordt gebotteld op dezelfde sterkte waarop de twee verschillende casks ook gehuwd zijn, marriage-strength…46% ABV.

Hoe smaakt dat dan?

De kleur is best donker, roodkoper.
De geur is heel mooi zacht en vol. Zoet van karamel, honing, vanille en een milde turf-kruiden achtergrond. Na een tijdje ruik ik ook fruit zoals perzik en krenten.
De smaak van de whisky is steviger dan dat de geur doet vermoeden. De geur gaat verder in de smaak, zoet en fruitig. Maar er zit meer in de smaak, eiken, mout en de turf is in de smaak ook veel duidelijker aanwezig. Na een tijdje dienen zich ook rood-fruit smaken aan…
De afdronk is half lang, kruidig en het dooft uit met de turfsmaak.

Het is inderdaad geen standaard Highland Park, maar alweer een pareltje…een heerlijke whisky om van te genieten!!

Highland Park Ambassador’s choice 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!