Jameson Triple Triple

De distillery

Jameson is de meest populaire Ierse whiskey. Sinds 1780 maken ze die blend in Dublin, in eerste instantie aan Bow street. De whiskey productie is nu veel te groot en de oude distillery aan Bow street doet nu dienst als een soort museum en er worden rondleidingen gegeven, veel oude spullen staan er nog. De oprichter, John Jameson (1740-1823) was grappig genoeg zelf een Schot en was getrouwd met Margaret Haig, de dochter van John Haig (jeps, die van de Schotse whisky).
Tegenwoordig produceren ze Jameson in de Midleton distillery net buiten Cork. Ze maken daar ook Midleton, Powers, Redbreast, Spot en Paddy.
In 1966 fuseerden de Ierse distilleerderijen tot de “Irish Distillers” groep. In 1989 kocht Groupe Pernod Ricard de Irish Distillers Groep.
Naast de wereldberoemde Jameson blend brengen ze tegenwoordig een aardige line-up van Jameson varianten op de markt. Ik heb al eens een caskmates IPA gereviewd, maar er is nog een behoorlijk aantal andere varianten te verkrijgen. Op hun website tel ik zo’n twintig varianten Jameson, tot aan een 21 jarige toe.

Wat zit er in de fles?

Triple Triple slaat op ‘dubbel driemaal’. Het is sowieso driemaal gedistilleerd. De traditionele manier van Iers distilleren is driemaal in potstills.
De ‘gewone’ Jameson rijpt op bourbon en sherry vaten. Deze whiskey is daarnaast in vaten gegaan die ooit een van ’s werelds zeldzaamste versterkte wijnen bevatten, een stijl die bijna was uitgestorven. Malaga-wijnen, afkomstig uit het zonovergoten zuiden van Spanje in de omgeving van de oude stad Malaga. Ik weet maar van een andere whisky die rijpt in deze Malaga vaten, de Glenmorangie 12 Years Malaga Cask Finish.
De whiskey is een ‘Travel-exclusive’ variant. Het komt dan in een literfles en is inmiddels ook op de vrije markt te verkrijgen. Deze fles heeft een draaidop en geen kurk, gebruikelijk voor de gangbare Jameson whiskey’s.
Ze hebben de whiskey gebotteld op 40%. Ik kan niets vinden over eventuele bijkleuring of wijze van filteren. Ik vrees echter ‘het ergste’.

Hoe smaakt die dan?

De kleur is een beetje donkerder dan de traditionele Jameson kleur, rood koper.
De geur is heel fruitig. Perzik, peer, honing en na een tijdje ruik ik ook citrus. Heel licht op de achtergrond is een basis van specerijen, maar daarvoor moet je wel zoeken.
De smaak heel licht en zacht. De eerste smaken die ik oppik zijn het verlengde van de geur. Zoet fruit, de specerijen zijn iets beter te proeven (o.a. kruidnagel en peper). Ik proef ook rood fruit, die heb ik in de geur niet gevonden. Als de whiskey wat langer in de mond zit (en bij het zoveelste slokje) komen aan het eind van de smaak ook wat dikkere smaakjes naar voren; chocolade, karamel, koffie, eiken.
De afdronk is niet heel lang. De fruit- en eikensmaak blijft hangen, samen met het pepertje.

Het is een Jameson, lekker en goed drinkbaar maar geen hoogvlieger waarvan je kippenvel krijgt. Maar, voor de prijs hoef je dat ook niet te verwachten.
Het is een toegankelijke whiskey, zeer geschikt voor mensen die niet vaak whiskey drinken of om kennis te laten maken met whiskey
. Good value for the money!

Tags:

Jameson Triple Triple

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!