Glencadam Reserva Andalucía

De distillery

De Glencadam (uitspraak met de klemtoon op CA, Glen-CA-dam) distilleerderij vind je in de Highlands. Dat is natuurlijk een heel breed begrip. Glencadam ligt tegen de oostkust, zo’n 55 km ten zuiden van Aberdeen en 35 km noordelijk van Dundee.
Deze distillery is in de vallei van het Cadam Estate in 1825 gebouwd door landeigenaar George Cooper. In 1837 was al de eerste overname, in dit geval omdat George Cooper op leeftijd kwam.
Maar, deze distillery is heel vaak van eigenaar gewisseld. Ik zal jullie alle data en namen besparen.
De laatste paar belangrijke zijn eerst de overname in 1956 door George Ballantine & Sons. Die gebruikte Glencadam hoofdzakelijk voor zijn blends. Ballantine kwam vervolgens in handen van Allied Domecq Limited en die besloten in 2000 de distillery te sluiten.
Angus Dundee Distillers nam de zaak over in 2003 en die stoften de twee stills af en gingen weer in volle productie.
Bijzonder is dat vier van de zes washbacks (die traditioneel van pine wood gemaakt worden) van corton staal zijn gemaakt. Corton staal is een hele zachte staalsoort. De andere twee washbacks zijn van RVS gemaakt.
De meeste malt die geproduceerd wordt gaat in blends (Ballantine’s en Stewards cream of the Barley). Slechts twee procent wordt gebotteld als single malt. In 2010 heeft er een restyling plaatsgevonden en is de 10 jarige variant als jongste telg aan het assortiment toegevoegd.

De whisky

Deze Glencadam variant is een NAS whisky. Een blend van whisky die gerijpt heeft op bourbonvaten en op sherryvaten. Deze twee soorten vaten hebben een bepaalde tijd in de eigen dunnage warehouses gelegen. Daarna zijn ze gemengd en hebben ze een finish-rijping gehad in Oloroso vaten uit Andalucía, Spanje. Die vaten heeft de master distiller van Glencadam zelf uitgekozen. Hij wilde alleen maar de fijnste Oloroso vaten gebruiken.
Het finishen in deze vaten geeft de whisky meer diepte, meer karakteristieke elementen, meer complexiteit, meer smaak dus.
De whisky is gebotteld op een sterkte van 46% om daarmee de zwaardere alcoholen te bewaren. Dat garandeert de diepte en complexiteit. Door die sterkte kan de whisky non-chill filtered worden, altijd een kenmerk van kwaliteit.
De whisky is erg donker, maar dat is de natuurlijke kleur. Er is geen karamelkleur toegevoegd.

De smaak

De kleur is dus behoorlijk donker, rood goud.
De geur is heel fruitig en zoet. Het doet me denken aan gebakken appels, maar ook vanille, eiken, nougat. Het is een hele mooie, volle geur, waarbij het fruit de hoofdrol speelt.
De smaak is ook erg mooi vol, rijk en zoet. Het boomgaardfruit (appels) is weer de eerste smaak die ik proef, maar ook krenten, vanille, karamel, een licht pepertje, rood fruit…woow!
De afdronk is behoorlijk lang, waarbij de zoete smaak blijft hangen. Zoet van honing en suiker, het gaat uiteindelijk in een houtsmaak over.

Wauw, zeker voor de prijs is dit een whisky die je zeker in je kast wilt hebben…toppertje!!

Tags:

Glencadam Reserva Andalucía

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!