NC’Nean Organic

De distillery

Annabel Thomas werkte tot 2013 in London, maar ze besloot toen het roer helemaal om te gooien. Ze wilde graag een whisky op de Schotse markt zetten die helemaal anders was dan de gevestigde orde; een whisky die helemaal in harmonie met onze planeet Aarde is.
Vanaf toen is ze aan de slag gegaan met fundraising, gebouw/distillery ontwerpen en een locatie zoeken. Dat laatste is sowieso al zeer succesvol gelukt, een prachtige locatie met uitzicht op de zeestraat richting de Hybriden.
In 2017 is de productie begonnen, ze maken hun whisky Organic. Dat betekent dat alle producten vrij van bestrijdingsmiddelen zijn en ze gebruiken enkel 100% groene energie. Ze recyclen 99,97% van het afval binnen de eigen productielijn.
De flessen en verpakking zijn van 100% gerecycled materiaal, het koelwater wordt herbruikt, zodat alle warmte weer op een bruikbare plek terechtkomt en in de tastingbar worden de flessen opnieuw gevuld i.p.v. een nieuwe fles te openen. Zo proberen ze bij NC’Nean op alle fronten bewust met bronnen en energie om te gaan. Op hun website is zelfs een heel duurzaamheidsrapport gepubliceerd om te laten zien wat ze allemaal doen voor moeder Aarde.
Op dit moment werken er 18 mensen in de distillery, een ervan is zelfs imker om hopelijk dit jaar een echte NC’Nean honing op de markt te brengen.
De naam stamt af van de Gaelic naam van de Koningin van de Spirits, Neachneohain. Dat spreek je dan uit als NicNeven en NC’Nean is daar een verkorting van. Dat spreek je uit als NC-NEE-anne.

De whisky

Deze whisky is dus 100% organic gemaakt. De whisky is in november 2017 de vaten in gegaan. Ze hebben 35% van de whisky in ex-bourbon vaten gelegd en de resterende 65% in STR rode wijnvaten. STR staat voor Scraping, Toasting en Recharring en wordt ook wel een rejuvenation (verjonging) genoemd. Het is een vorm van recyclen van oude vaten om nog een keer te kunnen gebruiken.
In september 2021 is de whisky op een sterkte van 46% de prachtige flessen in gegaan. Deze batch ( .08) heeft 5024 flessen opgeleverd. De whisky is uiteraard natuurlijk gekleurd en ongekoeld gefilterd.

De smaak

De kleur van de whisky is lichtkoper.
De geur is erg fris, zowel boomgaardfruit als tropisch fruit is te ruiken. Het is een erg volle geur met een zoete weem van honing op de achtergrond.
De smaak is erg vol. Het zoete heeft de boventoon, maar nu van perzik en abrikoos. Honing, bloesem en hout zitten een laagje eronder. De textuur van de whisky is heel zijde-achtig, heel zacht.
Vanwege het alcoholpercentage en de zeer zachte smaak, doe ik er een paar drupkes water bij.
De geur wordt heel veel zachter, het is nog een maar een klein zoetje.
De smaak wordt ook vlakker, matter. De genoemde smaken zijn nog steeds aanwezig, maar op de achtergrond verdwenen. Vanille en honing hebben het overgenomen. Jammer…het is geen verbetering met water.
De afdronk is best lang. Een kruidige en zoete smaak blijven hangen en eindigen in een droge houtsmaak.

Al met al is het een prachtige whisky die ik nog zeker vaker ga kopen, al is het maar voor de fantastisch mooie fles die in mijn kastje moet staan.

NC’Nean Organic

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!