The English Triple distilled

De distillery

Deze distillery is de oudste geregistreerde distillery van Engeland. Dat klinkt alsof het al eeuwen staat… maar de eerste whisky vloeide pas in 2006 uit de stills.
Ze hebben wel een hele oude historie, de verre voorouder William Nelstroppe was in 1335 al graanboer in een boerderij in Yorkshire. Een nazaat van deze Nelstroppe (de familie heet nu Nelstrop) James Nelstrop had de ambitie om “The finest single malt whisky” te maken, dat werd dan ook het doel dat ze nog steeds nastreven. Op de plek waar een boerderij van de Nelstroppe’s stond, hebben ze een distillery gebouwd, de St George’s Distillery.
In 2006 was het dan eindelijk zover. In de distillery aan de Thet, in de buurt van Thetford, Norfolk (vanuit Cambridge richting oostkust) maakten ze de eerste 29 vaten whisky. Dit is zo’n 100 jaar nadat de laatste whisky in Engeland werd geproduceerd.
Het water dat ze gebruiken voor de productie halen ze uit een bron, zo’n 50 meter diep uit een ondergronds meer recht onder de distillery.

De whisky

De variant die ik nu voor me heb komt uit de range “Super small batch”. Daarvoor vullen ze maximaal tien vaten, welke soort hout is gebruikt kan ik niet terugvinden. Ik weet wel dat de bourbon casks allemaal van Jim Beam afkomen. Daarnaast hebben ze ook px-vaten, port vaten en wijnvaten in de warehouses liggen.
De spirit is in tegenstelling tot de andere varianten driemaal gedistilleerd. Dat maakt dat de whisky nóg zachter wordt.
De vaten zijn in september 2015 gevuld, de whisky is vervolgens in januari 2023 de flessen ingegaan. Dit is een van de 2658 flessen uit deze batch.
De whisky is uiteraard natuurlijk gekleurd, non-chill filtered en is op een mooie 46% alcoholsterkte de fles in gegaan.

De smaak

De kleur van de whisky is mooi diep goudgeel.
De geur is erg vol en rijk. Een warme, zoete sinaasappelgeur ruik ik als eerste. Maar vanille (of custard?), chocolade, mout zijn ook duidelijk aanwezig. De smaak is erg vol en richting zoet, maar niet te zoet. Vanille, citrus (sinaasappel en citroen en ook schil) en chocolade zitten duidelijk in de smaak. De whisky geeft helemaal niet de indruk dat het 46% alcohol is, zo zacht is die in de mond.
Toch doe ik er wat drupkes water bij, vanwege de 46% alcohol en de al aanwezige rijke smaak.
Als je water bij de whisky doet, is het verstandig om een paar minuutjes te wachten. Het is een chemisch proces, dat heeft even tijd nodig.
De geur is heel veel zachter geworden. De frisse geurtjes van citroen, gras en een zoetheid van rood fruit.
De smaak is ook erg veranderd, wauw!! De smaak is nog net zo vol, maar frisser. Ook nu is de smaak een verlengde van de geur, dus citroenfris, groen gras en fruit…wauw!

Wat een fantastische whisky is dit! Ik vind de whisky met water een heel stuk lekkerder…ik heb er spijt van dat ik maar één fles uit de UK heb meegenomen…

The English Triple distilled

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!