Hell’s Stone whisky

In het (bijna) uiterst zuidwestelijke puntje van Engeland ligt het plaatsje Penzance. Van daaruit is het nog zo’n 15 km tot het uiterste puntje, Land’s End.
In Penzance zijn vier mannen van totaal verschillende komaf een distillery gestart: “Pocketful of stones”. Shaun Bebington, Balazs Schieber, Paul Motley en Mike Cunliffe zijn de mensen die Pocketful of Stones runnen, Shaun is ‘The Founding Father’.
Ze maken hoofdzakelijk Gin, maar ook Absinthe, Agave en Brandy. Maar Gin is toch wel hun belangrijkste product. Ze hebben nu zo’n zeven verschillende Gins in het assortiment. Sommige zelfs met een gewaagd concept. Dr Squid Gin bijvoorbeeld bevat echte inktvis inkt (en het is nog lekker ook!).
Ze hebben één whisky in het assortiment, die fles heb ik nu voor me staan.

De naam

De naam van de whisky refereert aan een legende uit Cornwall:
De legende vertelt over de ambitie van de duivel om Cornwall voor zichzelf te nemen. Op een dag, terwijl hij uitkeek naar het oosten, zag de aartsengel Sint-Michael een vuurspuwende draak die naar Cornwall vloog en bezeten was door de duivel zelf. De draak droeg een roodgloeiend rotsblok in zijn klauwen recht uit het vuur van de hel. Een legendarisch luchtgevecht volgde, gewapend met een zwaard van puur vuur sloeg Sint-Michael de draak een machtige slag. Door de lucht tuimelde de steen en de plaats waar hij viel werd bekend als Hell’s Stone of Helston. Tot op de dag van vandaag vieren de dorpen de overwinning van hun patroonheilige, en het heeft een speciaal plekje in de lokale harten.

De whisky

De whisky is een blend van twee whisky’s.
De eerste whisky is gemaakt in de eigen distillery. Ze maken eerst een craft-bier, een bier dat -volgens henzelf- erg goed te drinken is en niet zou misstaan in een kroeg.
Dat bier wordt tweemaal gedistilleerd in Jackson. Jackson is een handgemaakte still met een capaciteit van 500 liter.
Die new make spirit rijpt in refill eiken vaten in de schaduw van het schiereiland St Michael’s Mount.
Op die manier kan ‘The Angels Share’ over het eiland van de Aartsengel waaien. Vandaar dat de naam is gekozen die in verband gebracht wordt met de legende van de aartsengel en de draak.
De tweede whisky die in de fles zit is Loch Lomond 8 jaar oud.
De twee whisky’s worden geblend, gehuwd in een marriage-tun en op een sterkte van 40% in de fles gedaan.

De smaak

De kleur van de whisky is behoorlijk licht, strogeel.
De geur is heel zacht en vol. Vanille en noten zijn de geuren die ik het best ruik. Maar, na een tijdje ruik ik ook eikenhout, karamel en zacht zoet fruit (perzik).

De smaak is nog zachter dan de geur, woow! Honing, sinaasappelschil, mout en eikenhout zijn de smaken die ik kan duiden. Er zit wel meer in, maar ik krijg er maar lastig de vinger op. Kruiden, die perzik…die vind ik ook nog in de smaak.
De afdronk is best lang, er ontwikkelt zich een vriendelijk pepertje met die vanille en het eindigt met die smaak van eikenhout weer.

Dit is wel echt een hele mooie! Ik weet niet of die in Nederland te verkrijgen is, maar als je ‘m tegenkomt….aanrader!

Tags:

Hell’s Stone whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!