Glen Scotia 10

Campbeltown whisky

Glen Scotia is een van de drie distilleerderijen die nog in Campbeltown, Kintyre staat. De andere twee zijn Springbank en Glengyle. De distilleerderij wordt ook wel The Scotia of Old Scotia genoemd en werd in 1832 opgericht. De distilleerderij heeft een rijke geschiedenis van heropenen en sluiten. In 2014 werd de distilleerderij opgekocht door de Loch Lomond Group en na een ingrijpende verbouwing en met personeel van de Loch Lomond distilleerderij werd the Old Scotia weer nieuw leven ingeblazen. Er werken op het moment maar 7 mensen; een manager, een persoon in de winkel en vijf mannen die de distilleerderij draaiende houden.
Ze produceren ongeveer 500.000 liter whisky per jaar en ze zijn daarmee een van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Grappig detail is dat de spirit still bij hen de ‘low wines and feints still’ heet. Ze gebruiken een erg oude smeedijzeren mash tun, maar hebben wel 9 RVS washbacks om de wash in te maken. Ze gebruiken in hun productie drie verschillende soorten gemouten gerst: zonder turf, licht geturfd en sterk geturfd.

Wat zit er in de fles?

Deze 10 jaar oude whisky is de laatste toevoeging aan hun kernassortiment. De whisky heeft de volledige 10 jaar op first fill bourbon vaten gerijpt. Met de combinatie van de vaten, ongeturfde mout en de distillery karakteristieken maken ze de klassieke Campbeltown whisky van weleer.
De whisky is gebotteld op een sterkte van 40%, heeft een kleurstof gekregen en is hoogstwaarschijnlijk gekoeld gefilterd (maar dat staat nergens).

De smaaknotities

De kleur van de whisky is rood goud.
De geur is in eerste instantie zilt. Citrus en eikenhout zijn de geuren die ik oppik. Maar, het is een beetje zoeken, het zilte is behoorlijk overheersend (op een niet vervelende manier).
De smaak is heel mooi zoet en warmend. Een lekker pittig pepertje opent meteen, vergezeld door een zoete appel en sinaasappelschil. De smaak van eiken is ook goed te proeven, naast zoet fruit zoals perzik. Daarnaast vind ik nog tonen van vanille en kruiden.
De afdronk is best lang. Een pepertje blijft hangen, samen met een mooie droge houtsmaak en kruiden.

Al met al is het een prima whisky, maar niet echt opvallend. Een prima prijs-kwaliteits deal…

Glen Scotia 10

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!