Auchentoshan American Oak

De Distillery

Auchentoshan is een whisky uit de Lowland regio, vlakbij Glasgow (Clydebank). Deze regio is niet heel erg druk bezaaid met distillery’s, net zoals Campbeltown.
Veel mensen vinden Lowland whisky ook geen echte volwaardige whisky, slap met weinig karakter, niet voor ‘echte whiskydrinkers’ bedoeld. Maar, dat is natuurlijk niet eerlijk. Natuurlijk, er zijn Lowland whisky’s die wat matter en milder zijn, maar die zijn er ook in de Speyside, zelfs op Islay.
Zeker Auchentoshan (uitspraak: Ock-un-tosh-un) voldoet daar niet aan. Het is een prachtige distillery met een hele duidelijke stempel en smaakprofiel. Auchentoshan is een van de weinige distillery’s die driemaal distilleren, het is dan ook hun trademark. De drie stills, die in de distillery prachtig staan opgesteld, zijn verwerkt in het reliëf van de fles en zijn het symbool op hun verpakking.
Door de whisky een derde keer te distilleren, wordt de whisky zachter, de zwaardere smaak blijven meer achter. Nu zul je zeggen “Dat is wat er juist mankeert aan de Lowland whisky, die is te zacht”, maar Auchentoshan heeft wel heel veel diepte in de smaak. Dus, als je niet zo van de zware whisky’s uit het noorden houdt of je houdt al helemaal niet van geturfde whisky, dan heb je zeker succes met deze whisky… het is de moeite van het proberen waard!

Wat zit er in de fles?

Eigenlijk is het een instapper, een goed betaalbare whisky die op first fill en second fill bourbon casks heeft gerijpt. Deze vaten zijn wel specifiek uitgezocht van een beperkt aantal bourbon distillery’s. Hierdoor wordt een mooie balans tussen smaken gevonden, waardoor het een whisky is die erg lekker zacht, maar ook vol van smaken is.
De whisky is gebotteld op 40% sterkte, is bijgekleurd met E150a en ook chill filtered.

De smaaknotities

De kleur is goud geel.
De geur is duidelijk bourbon. Vanille, sinaasappel, warme custard zijn de geuren die ik oppik. Op de achtergrond komt er uiteindelijk ook iets van kokos bij kijken.
De smaak is minder zwaar dan dat de geur doet vermoeden. Het is een verfrissende smaak, lekker soepel en vriendelijk. De vanille en sinaasappel vind ik weer op de voorgrond. Maar, nu proef ik ook zoete vruchten, perzik en iets van peer. Op de achtergrond proef ik de kokos weer, samen met krenten en karamel.
De afdronk is niet zo lang. Dat ben ik ook wel een beetje gewend van Auchentoshan. De karamel blijft wat hangen en het eindigt vrij snel in een droge eiken toon.

Dit is echt een prima whisky voor de komende zomeravonden, lekker in de tuin met vrienden tot de late uurtjes en dan eindigen met een lege fles…top!

Tags:

Auchentoshan American Oak

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!