Scapa Glansa

De Scapa distillery

De Scapa distillery is opgericht in 1885 door John T. Townsend en MacFarlane op het terrein van een oude molen. De naam komt af van Scapa flow, de baai binnen de eilanden van Orkney. De Vikingen kwamen via die waterweg binnen, het schijnt een paradijs voor duikers te zijn. De bodem van Scapa flow ligt vol met scheepswrakken.
De distillery was in 1919 bijna verwoest in een vuur, maar zeelui hebben het vuur gedoofd door een lange rij te maken en zo emmertjes zeewater door te geven. Niet vlak daarna was er een crisis in de whiskywereld, toen kwam de distillery in handen van Scapa Distillery Company Ltd.
Hiram Walker & Sons Ltd nam in 1954 de distillery over en gemoderniseerde de distillery. In 1978 kreeg was er weer een moderniseringsslag, maar niet voor lang gebruik, in 1994 gingen de deuren dicht.
Alleen Highland Park gebruikte van tijd tot tijd de distillery nog. Ondertussen werd de distillery overgenomen door Allied distillers, een Brits bedrijf uit Bristol. Ze probeerden door te starten, maar in 2004 werd een definitieve sluiting bekendgemaakt.
Als reactie investeerde de nieuwe eigenaar een slordige 2.1 miljoen Britse Pond aan verbouwingen en moderniseringen. Dat maakte dat ze in 2005 de deuren toch weer open konden maken. De nieuwe was Pernod Ricard en in oktober 2005 was de productie weer op 100%.
In 2015 opende ze ook een bezoekerscentrum, dus zijn ze nu ook toegankelijk voor rondleidingen.

Ze hebben ondanks de vele verbouwingen en aanpassingen toch maar 1 wash still en 1 spirit still en een productiecapaciteit van 1 miljoen liter per jaar. Grappig detail, de wash still is van het type “Lomond still”, daarbij gaat de nek recht omhoog als een kolom. Het is de laatste werkende Lomond still in Schotland.

Wat zit er in de fles?

Scapa Glansa is naast de Scapa Skiren een van de twee core-whisky’s. Voor beide whisky’s wordt geen turf gebruikt om de malt te drogen.
Het water dat ze gebruiken komt uit the Lingro Burn en is van nature licht geturfd. Dat water wordt via een pijpleiding naar de distillery gebracht om verder contact met het turf te vermijden. Ze doen dat omdat de Skiren zo goed als turf-vrij moet blijven.
Voor deze Glansa gebruiken ze geturfde vaten van Amerikaanse komaf, die heeft dus een lichte turfsmaak. Volgens het etiket heb ik batch GL06 (in 2006 gedistilleerd??) en de whisky is op 10/19 gebotteld. Zal de whisky dus 13 jaar oud zijn? Er staat nergens een specifieke leeftijdsaanduiding, dus de Glansa staat te boek als een NAS whisky. De naam is Gaelic (uiteraard) en betekent “Glanzende stormluchten”. De whisky is op een sterkte van 40% de fles in gegaan, ik kan niets vinden over bijkleuring of de wijze van filteren.

De smaaknotities

De kleur is mooi rood-bruin goud.
De geur is vriendelijk zoet. Perzik, vanille en een zachte geur van aardbeien vallen me het eerst op.
De smaak is mooi vullend, ook een mooie lichte zoete smaak. Ik proef als eerste karamel, samen met vanille. Als ik echt in de smaak ga zoeken, vind ik ook weer de perzik maar nu met boomgaardfruit (appel-peer).
De afdronk is beste stevig en lang. De rook komt in de afdronk naar voren, die heb ik tot nu toe niet echt geproefd.

The Orcadian-Glansa, een heerlijke whisky…ik weet zeker dat de Skiren binnenkort ook voorbij gaat komen!

Tags:

Scapa Glansa

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!