Smuggler’s Trail

We liepen rond op het Whisky Weekend Twente. Daar staan zo’n 40 tafels van bedrijven die iets aanbieden, zo’n 35 daarvan bieden (van 4 tot wel 45) whisky’s aan. Dat is overweldigend als je er voor de eerste keer komt. Ik was er nu voor de tweede keer, dan is het nog steeds veel!
We waren er vrijdag- en zaterdagavond, iedere avond 3 uur. Dus, we waren veel aan het kijken, vragen, nieuw en ander spul aan het proeven (bijvoorbeeld ook heerlijke Genevers).

Zo kwamen we aan bij tafel 17, Zuidam. Het is altijd smullen bij Zuidam!
We werden te woord gestaan door Gilbert en hij had -naast het bekende Zuidam en Millstone assortiment- een bijzondere fles staan, The Smuggler’s Trail.

Die kende ik nog niet, zei ik…en dat kan wel kloppen, die komt pas over een paar weken op de markt.
Ik vroeg Gilbert of ik een sample flesje mee mocht hebben, dan zou ik de whisky reviewen nog voordat die op de markt zou zijn…en hij was meteen een flesje halen.

Wat zit er in de fles?

Uiteraard is er nog helemaal niets te vinden over deze Dutch single blended whisky. Ze hebben me daar wel een aantal dingen verteld (natural coloured), maar ja…ik weet al niet meer waar de naam aan refereert. Dat vraag ik me nu dus wel af. Ik weet nog wel iets van wat ze vertelden.
Deze single blended pot still distilled whisky is een blend van drie whisky’s die allemaal zijn gedistilleerd in de pot stills van Zuidam Distillers. De eerste is de single Malt whisky, de tweede is een tarwewhisky gedistilleerd uit tarwe en gemoute gerst, de derde is gedistilleerd uit de 5 grain mashbill die bestaat uit rogge, mais, tarwe, spelt en gemoute gerst.
Het is dus een grain whisky met een heel scala aan smaken. Ze hebben de whisky op 43% gebotteld.

De smaaknotities

De kleur is koper goud, een mooie heldere kleur.
De geur is warmend en vol. Ik ruik de rogge duidelijk, sinaasappel. Specerijen, krenten, citrus zijn in de geur te herkennen. Er zit nog iets, maar die geur kan ik maar lastig duiden.
De smaak van deze whisky is een verlengde van de geur. Warmend en vol en doet echt denken aan Rye-whisky. Maar, er zit veel meer in de smaak. Ik proef mout, specerijen, sinaasappel, hout en fudge. En ook in de smaak zit iets waar ik maar niet opkom…maar wel heel plezierig!
De afdronk is behoorlijk lang, de sinaasappel blijft lang hangen en uiteindelijk eindigt het met een pepertje.

Ik weet niet wat deze whisky gaat kosten, maar het is een hele mooie, toegankelijke blend. Zeker voor liefhebbers van bourbon of Rye whisky zullen hier van smullen!

Smuggler’s Trail

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!