Kilchoman Senaig

De distillery

Kilchoman (uitspraak: Kil-ho-man) is een distilleerderij in het westen van Islay, niet ver van de kust. Deze distilleerderij is in 2005 gestart met de productie en is daarmee de eerste nieuwe distilleerderij sinds 124 jaar op Islay! Het is een van de kleinste distillery’s van Schotland en de meest westelijke van Islay. Ze verzorgen het hele proces van het whisky maken zelf, van de verbouw van de gerst tot en met de rijping en de botteling. Dat gebeurt op een verbouwde boerderij, genaamd “Rockside Farm”. De dieren op de Farm krijgen zelfs de draff te eten.
Kilchoman is een traditionele ‘Farm-distillery’ waar het proces hoofdzakelijk gebeurt zoals het 200 jaar geleden ook gebeurde. Hun slogan is dan ook ‘Taking whisky back to its roots’.
De eigenaar, Anthony Wills, besloot op een gegeven moment een nieuwe distillery op te richten. Dit werd wellicht ingegeven door zijn vrouw, Cathy Wilks. Zij komt uit een familie waar uitvinden en creëren in het bloed zit. Haar grootvader en diens broer hebben de eerste Land Rover ontworpen en gebouwd.
Het is een familiebedrijf met één uitzondering, John MacLellan. Hij werkte al 20 jaar bij Bunnahabhain Distillery waar hij zich opgewerkt heeft tot General Manager. Hij heeft het Kilchoman team in 2010 versterkt, ook als General Manager.
Op het moment maakt Kilchoman twee soorten whisky: 100% Islay en verschillende commerciële varianten. Voor de eerste gebruiken ze uitsluitend gerst die van Islay afkomt, voor de tweede gebruiken ze (ook) gerst van het vasteland van Schotland. Die gerst wordt gemouten bij Port Ellen, zo’n 30 km zuidelijk en heeft een turfsterkte van 50 ppm.

Wat zit er in de fles?

Deze variant is vernoemd naar de beek die vlak bij de distillery stroomt. Voor de Senaig hebben ze 4 en 5 jarige whisky’s gebruikt die gerijpt hebben in 50% bourbon en 50% sherry vaten. Daarmee is Senaig gezien de anatomie vergelijkbaar met Machir Bay, maar dan de sherry-variant.
Eigenlijk was deze whisky enkel bestemd voor Frankrijk. Maar net zoals de Saligo Bay, veroveren de Kilchoman whisky’s uiteindelijk heel Europa.
Uiteraard is deze whisky natuurlijk gekleurd, non-chill filtered en op een sterkte van 46% de fles in gegaan.

De smaaknotities

De kleur van de whisky is heel donker, roodbruin. De sherry vaten hebben een groot aandeel in de kleur!
De geur is eerst een mooie zachte turfrook. Dan komen er hele vriendelijke zachte fruitgeuren naar voren, samen met karamel, vanille, fudge en melkchocolade…Wauw!
De smaak is heel zacht voor deze alcoholsterkte. Als eerste is de turfrook weer aanwezig, maar meteen gevolgd door fruit, vanille, karamel en een zachte citrussmaak, heerlijk fris!
De afdronk is behoorlijk lang, waarbij de geproefde smaken langzaam wegebben in een zoet fruiteinde.

Topper!

Tags:

Kilchoman Senaig

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!