Cù Bòcan Signature

De uitspraak

Deze whisky komt van de Tomatin distillery, beide namen (distillery en whisky) geven vaak discussie over de uitspraak.
De distillery spreek je gewoon uit zoals wij tomaten uitspreken, alleen met een i aan het eind in plaats van een e. Die naam komt van het Gaelic Tom-Aiteann af, het betekent ‘heuvel van Jeneverbes’.
Deze variant echter heb ik op heel veel manieren horen uitspreken. Dat is ook niet vreemd, het is Gaelic. Nu volg ik op facebook  Calum Maclean en hij heeft er een filmpje aan besteed. Als je zoekt op ‘How to pronounce Cù Bòcan?”, vind je ‘m gegarandeerd!
De uitspraak is volgens Calum “Coo Bawch-Can”, waarbij het eerste en tweede woord lang uitgesproken worden, met een harde G aan het eind en dan een korte ‘Can’ erachter. Als ik het fonetisch moest opschrijven, zou ik er “Kóe-Bôgg-kan” van maken.
Het betekent spookhond…het mysterieuze wezen dat ronddwaalt rond de distillery.

De distillery

Tomatin distillery ligt zo’n 20 km ten zuidoosten van Inverness, net buiten het plaatsje Tomatin. Daarmee is het dus een Highland whisky. De distillery staat er sinds 1897 onder de naam Tomatin Spey Distillery Co Ltd, maar de verhalen gaan dat er al vanaf de 16de eeuw whisky gemaakt wordt op die plek. Negen jaar na openen, moesten ze in 1906 de deuren sluiten, ze waren failliet. De distillery opende drie jaar erna weer de deuren en die eigenaren hebben tot 1986 de zaak gerund. In 1986 heeft het Japanse bedrijf Takara Shuzo de distillery overgenomen en de naam veranderd in Tomatin Distillery Co Ltd.
Ze hebben op het moment zes wash stills en zes spirit stills, maar dat zijn er in het verleden wel 20 geweest. Deze twaalf stills staan voor een productiecapaciteit van iets meer dan 5 miljoen liter pure alcohol per jaar.
Slechts één week in het jaar, in de winter, maken ze spirit voor Cù Bòcan. Dat is gekomen omdat ze een keer een verkeerde levering van geturfde mout i.p.v. ongeturfde mout hebben gekregen. Ze hebben het toch verwerkt tot whisky. Dat beviel zo goed dat ze dit ieder jaar zijn blijven doen.

Wat zit er in de fles?

De whisky is gemaakt van Schotse gerst die licht geturfd is (15ppm). De spirit heeft een onbekend aantal jaren (NAS) gerijpt op bourboncasks , Oloroso sherry butts en virgin american oak casks. Hiermee wordt er een breed smaakpalet gecreëerd. De whisky is natuurlijk gekleurd, non-chill filtered en gebotteld in een prachtige fles op 46% alcoholsterkte.

De smaaknotities

De kleur van de whisky is roodgoud. Het is de natuurlijke kleur van de vaten, geen bijkleuring dus.
De geur is droog en fris. Citrus samen met houtrook zit op de voorgrond, maar er is veel meer te ruiken. Vanille, honing, fruit en een zoete zweem op de achtergrond. Het is een hele mooie, rijke geur… je krijgt al snel zin om te proeven.
De smaak is zeer rijk en vol. Prikkelend van een pepertje met een duidelijke turfsmaak erbij, niet prominent maar wel duidelijk aanwezig. Bij meerdere slokjes komen ook meerdere smaken naar voren, de smaak blijft zich ontwikkelen. Kruiden, fruit (peer), leer, sinaasappelschil zijn de smaken die ik eruit kan halen. Wauw, het pepertje blijft aanwezig, maar op een hele mooie manier.
De afdronk is behoorlijk lang, het pepertje dooft uit, er komt een notensmaak voor terug en het eindigt in een droge eikensmaak.

Wauw, héérlijk!

Tags:

Cù Bòcan Signature

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!