Welk glas gebruik je om whisky te drinken?
Er zijn heel veel verschillende glazen die je kunt gebruiken, een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld een Glencairn glas, een Jacobite glas, een Túath glas, een tumbler, etc.
Het komt eigenlijk erop neer dat je het glas gebruikt dat jij het fijnste vindt. Er is slechts één soort glas dat je niet gebruikt om whisky uit te drinken en dat is het glas waar de whisky al in zit, de fles dus.
Ik heb hieronder een aantal glazen beschreven:
Het Glencairn glas
Het meest gebruikte glas (althans, door mij) is wel het Glencairn glas. Het bestaat sinds 2001 en wordt gemaakt bij Glencairn Crystal. Het is een Schots bedrijf dat is gevestigd in East Kilbride, net ten zuiden van Glasgow. Het heeft inmiddels de hele wereld veroverd. Veel distillery’s gebruiken dit glas met hun naam of logo erin gegraveerd.
Je schenkt de whisky in tot het breedste deel van de onderkant van het glas. Op die manier is het oppervlak zo groot mogelijk waardoor er veel geur vrij kan komen. Doordat het glas smaller wordt naar boven, worden die geuren gecentreerd en komen als een kegel uit het glas. Het glas loopt bovenaan weer een beetje naar buiten, dat bevordert het drinkgenot (anders stoot je er met je neus tegenaan). Daarmee is het een prima glas om langzaam van je whisky te genieten of een tasting mee te doen.
Het Túath glas
Het Túath glas is eigenlijk de Ierse tegenhanger van het Glencairn glas. De vorm is wat hoekiger, de rand staat wat scherper naar buiten.
Het grootste verschil is echter de voet. Het iconisch voetje van dit Ierse whiskeyglas nodigt uit om het glas daar vast te houden. Daarbij belemmer je het zicht op de whisky niet (om de kleur te beoordelen), warm je de whisky niet op en krijg je geen vingerafdrukken op je glas. Daarmee is dit glas ook uitermate geschikt voor tastings en om van je whisky te genieten.
De Tumbler
Het glas dat je vaak ziet in combinatie met bourbon is een tumbler glas. Ze gebruiken dat omdat het glas mooi breed is en daarmee veel plaats heeft voor ijsblokjes. Bij de vorige twee glazen is daar niet veel plaats voor (grotere ijsklontjes gaan er niet eens in).
Het nadeel van een tumbler is de cilindrische vorm en daarmee de brede bovenkant. De geur wordt hierdoor niet goed geleid en is een stuk minder waar te nemen dan bij de vorige twee glazen. Dit glas is daarmee dus geen geschikt glas voor een proeverij, maar meer om een bekende whisky of bourbon uit te drinken, met of zonder ijs.
Het whisky tulpglas
Het tulpglas, ook wel eens snifter genoemd was misschien het popuairste tastingglas voordat het Glencairn glas z’n intrede deed. Wat betreft vorm is het vergelijkbaar, het grootste verschil is de hoge(re) poot. Door die poot kun je de whisky goed beoordelen en walsen door het glas. Dat maakt het tulpglas erg geschikt voor proeverijen, maar het nadeel is dat die makkelijk omgestoten kan worden. Het tulpglas heeft misschien een minder stoer uiterlijk, maar voor het ruiken en proeven van whisky zijn deze glazen zeer geschikt. Vandaar dat dit glas ook erg geliefd is bij de whisky kenners.
Het Norlan glas
Het Norlan glas is een van de wetenschappelijk ontworpen glazen. Het is een dubbelwandig glas, een combinatie van een tumbler aan de buitenkant en een Glencairn glas aan de binnenkant. Het glas houd je lekker in de hand (als een tumbler), maar de binnenkant is helemaal speciaal. Er zitten nokjes in de bodem waardoor de whisky meer gemengd wordt bij het walsen. Daarbij worden de alcoholdampen gescheiden van de aroma’s. Dat geeft dus een betere geur en smaakbeleving van de whisky. Een nadeel is de brede rand, dat drinkt iets minder prettig. En de prijs, dit glas is niet goedkoop…
Het Jacobite glas
Het Jacobite glas is een historisch glas. Tijdens de Jacobite rebellion in Schotland in 1745 dronken de Jacobites uit dit glas. Het bond de Jacobites, een teken van verzet tegen de Engelse overheersing in Schotland in de 18de eeuw.
Het glas echter is niet zo’n goed whisky glas. De vorm maakt dat de geur helemaal verwaait, zelfs bij het nemen van een slok ruik je weinig whisky.
Maar het is wel een mooi glas…
Klik hier om terug te gaan naar boven
Klik hier om terug te gaan naar de vorige pagina
Klik hier om terug te gaan de “Home”