Kilchoman Saligo bay

De distillery

Kilchoman (uitspraak: Kil-ho-man) is een distilleerderij in het westen van Islay, niet ver van de kust. Deze distilleerderij is in 2005 gestart met de productie en is daarmee de eerste nieuwe distilleerderij sinds 124 jaar op Islay! Het is een van de kleinste distillery’s van Schotland en de meest westelijke van Islay. Ze verzorgen het hele proces van het whisky maken zelf, van de verbouw van de gerst tot en met de rijping en de botteling. Dat gebeurt op een verbouwde boerderij, genaamd “Rockside Farm”. De dieren op de Farm krijgen zelfs de draff te eten.
Kilchoman is een traditionele ‘Farm-distillery’ waar het proces hoofdzakelijk gebeurt zoals het 200 jaar geleden ook gebeurde. Hun slogan is dan ook ‘Taking whisky back to its roots’.
De eigenaar, Anthony Wills, besloot op een gegeven moment een nieuwe distillery op te richten. Dit werd wellicht ingegeven door zijn vrouw, Cathy Wilks. Zij komt uit een familie waar uitvinden en creëren in het bloed zit. Haar grootvader en diens broer hebben de eerste Land Rover ontworpen en gebouwd.
Het is een familiebedrijf met één uitzondering, John MacLellan. Hij werkte al 20 jaar bij Bunnahabhain Distillery waar hij zich opgewerkt heeft tot General Manager. Hij heeft het Kilchoman team in 2010 versterkt, ook als General Manager.
Op het moment maakt Kilchoman twee soorten whisky: 100% Islay en verschillende commerciële varianten. Voor de eerste gebruiken ze uitsluitend gerst die van Islay afkomt, voor de tweede gebruiken ze (ook) gerst van het vasteland van Schotland. Die gerst wordt gemouten bij Port Ellen, zo’n 30 km zuidelijk.

Wat zit er in de fles?

Deze variant is genoemd naar Saligo Bay, dat is één baai noordelijker dan Machir Bay. Het is een vijf jaar oude whisky die enkel op bourbonvaten heeft gerijpt. De whisky was oorspronkelijk bestemd voor Travel Retail, maar inmiddels is die ook verkrijgbaar bij reguliere slijterijen.
De whisky is natuurlijk gekleurd, non-chill filtered en op een (Kilchoman karakteristieke) 46% alcohol sterkte gebotteld. De gerst had een turfsterkte van 50 ppm, een behoorlijk geturfde whisky dus.

De smaaknotities

De kleur zit tussen strogeel en goudgeel in.
De geur is zeer rijk en fris. Turfrook, citroen, zoet fruit samen bij een warme achtergrond van vanille en karamel.
De smaak is ook erg vol en rijk. Het eerste dat ik in de smaak oppik is de karamel, daarnaast is de citrus ook goed aanwezig. Naarmate ik meer slokjes neem komt de turfrook steeds meer naar voren.
Vanwege de 46% en het feit dat de whisky erg veel olie bevat, doe ik er een paar druppels water bij.
De geur wordt daardoor nog frisser,  meer citrus, minder turfrook.
De smaak is rijker dan voorheen, maar het zijn wel dezelfde smaakjes die ik oppik. De whisky verandert dus niet heel veel.
De afdronk is erg lang. Turfrook, zoet met hinten van chocolade. De afdronk eindigt uiteindelijk met een droge houtsmaak.

Conclusie

Voor de leeftijd van vijf jaar is het een hele mooie, rijke whisky…heerlijk voor de winter!

Kilchoman Saligo bay

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!