Wild Weasel Blended Whisky

Deze Belgische whisky komt van de Wilderen stokerij uit Sint-Truiden, zo’n 35 km ten westen van Maastricht.

De stokerij

Wilderen stokerij is eigenlijk Wilderen brouwerij, bekend van bijvoorbeeld Tripel Kanunnik. Sinds 1642 is er op deze plek al een stokerij die vroeger meer dienst deed als een soort sociale landmark. Ze produceren en maken alles op een zelfvoorzienende wijze.
Tegenwoordig is de brouwerij omgebouwd met een hypermoderne installatie. Deze staat dan weer in een goed gerenoveerde boerderij waar oud (gebouw) en nieuw (brouwerij) elkaar mooi aanvullen.
In 1890 is de stokerij begonnen met productie onder de noemer ‘landbouwstokerij’. Ze verkochten de alcohol aan verschillende jeneverstokerijen in heel België.
Opvallend in de installatie is de stoomketel met de enorme schoorsteen. De stoom uit de ketel werd voorheen gebruikt voor de opwarming van de wash, maar ook voor de opwekking van elektriciteit. De bedoeling was om het dorp te voorzien van stroom, maar omdat er ’s avonds en ’s nachts niet gestookt werd, moest de stroom overdag opgeslagen worden om later gebruikt te kunnen worden.
Tegenwoordig wordt er gestookt in een koperen ketel uit Duitsland. De basis van de verschillende destillaten wordt in de eigen brouwerij gemaakt. Deze destillaten variëren van gin, jenever, eau de bière, coffee liquor tot aan deze wild weasel whisky.

Wat zit er in de fles?

Deze blend is een blend van eigen whisky en whisky van de Radermacher distillery uit het Duits sprekend deel van oost België.
De whisky is gebotteld op een sterkte van 40%, is niet bijgekleurd en non-chill filtered. Wat betreft de leeftijd kan ik alleen melden dat de whisky in 2015 is gedistilleerd, dus zeker niet ouder is dan 7 jaar. Verder is er weinig te vinden over de rijping en welke whisky er precies in zit. Over de vaten zeggen ze enkel ‘matured in hand-selected oak casks’. Ik weet niet precies wat ze daarmee willen zeggen. Ik weet wel dat deze fles whisky uit vat no. 47 bevat, aldus het rugetiket.

De smaaknotities

De kleur is goudgeel. Opvallend is dat de kleur is de fles veel roder lijkt dan wanneer die in het glas zit.
De geur is heel fris, citrus, sinaasappelschil en amandelspijs zijn de eerste geurtjes die ik oppik. Het is inderdaad een jonge geur, doet me een beetje denken aan een moonshine die ik een tijd geleden heb geproefd.
De smaak is niet heel rijk. Na wat slokjes komt er een notensmaak van hazelnoot naar voren. Even later komen er wat kruiden en marsepein bij kijken, maar een tsunami van smaken is het niet.
De afdronk is ook geen overvloed. De notensmaak ebt vrij snel over in een (eiken)houtsmaak, maar na een minuutje of twee is alles weg.

Tags:

Wild Weasel Blended Whisky

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!