Rebel straight wheated bourbon whiskey

VS

Deze Kentucky straight bourbon whiskey is gemaakt van de originele mash bill die hoogstwaarschijnlijk uit 1849 stamt, maar daarover later meer.

De distillery

Zoals heel veel bourbon distilleries, kun je deze ook vinden in Kentucky, in Bardstow om precies te zijn. De naam van de distillery (en de bourbon) is nu Rebel Yell, maar dat is niet de originele naam.
De distillery is in 1849 opgericht door William Larue Weller. Hij deed iets wat toen erg ongewoon was, hij pionierde namelijk met het gebruik van tarwe in plaats van rogge in zijn mash bill, voor een lichtere smaak dan de oudere stijl van bourbons.
Dertig jaar na oprichting fuseerde de Weller distillery met de Stitzel Co, samen werd het de Weller-Stitzel distilling company.
Bij het 100-jarig jubileum, medio 1900 werd de merknaam Rebel Yell bekendgemaakt. De bedoeling was dat deze bourbon in het zuiden van de USA zou gaan floreren. Echter, in 1972 ging het fout, de samenwerking tussen de Weller en de Stitzel delen werd stopgezet en de distillery werd gekocht door de David Sherman Corporation uit St. Louis, Missouri (nu heet dat bedrijf Luxco). In 1984 werd Rebel Yell in het hele land verkocht. Nu is het ook in Europa verkrijgbaar.

Wat zit er in de fles?

Zoals al gezegd, dit is een Kentucky wheated straight bourbon. Dat is een hele mond vol, niet iedere bourbon mag zo heten.
Kentucky gebruikt men alleen in de naam als alles van het proces in Kentucky gebeurt. Daarnaast bestaat de mash ook uit 51% maïs, anders is het sowieso geen bourbon. Als er wheated bij staat moet de mash bill (het recept van de granen) ook tarwe bevatten. In dit geval is het recept van de mash bill 68% maïs, 20% tarwe en 12% gemoute gerst.
‘Straight’ in de naam duidt op het feit dat de bourbon minstens twee jaar op nieuwe Amerikaanse, ‘gecharde’ eiken vaten gelegen. Als de straight bourbon minder dan vier jaar heeft gerijpt, moet de leeftijd vermeld staan op de fles. Dat is nu niet het geval, dus deze bourbon vier jaar of ouder. Deze bourbon is gebotteld op een sterkte van 80 proof, dat komt neer op 40% alcohol sterkte (40% ABV).

De smaaknotities:

De kleur van de bourbon is mooi donker koper, een hele traditionele bourbonkleur.
De geur is wat minder traditioneel. Er zitten wel de kenmerkende bourbongeurtjes in van sinaasappel, kruiden, honing en boter…maar veel zachter dan ik gewend ben.
De smaak is wel heel kenmerkend bourbon, in de positieve betekenis. Een volle smaak van sinaasappel, honing, boter en vanille walst door de mond. Toch is ook de smaak heel subtiel, zachter en bijna vriendelijker dan ik gewend ben van bourbon.
De afdronk is best lang, waarbij de honing en (gedroogd) fruit blijven hangen.

Conclusie

Het is een mooie, zachte bourbon…misschien iets te zacht voor een bourbon. Maar, voor degenen die de krachtige smaak van bijvoorbeeld Bulleit te sterk vinden, is dit een heel mooi alternatief!

Rebel straight wheated bourbon whiskey

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!