Limburgse Whisky van Stokerij Veldman, batch 5

Waar komt de whisky vandaan?

De Veldman stokerij is bekend van zijn fruitlikeuren, sinds 2014 doen ze dat in de stokerij die Willem toen heeft opgezet. Het trademark van de stokerij is dat ze (zoveel mogelijk) streekproducten gebruiken. Hierbij gebruiken ze naast de producten ook de kennis van lokale wijnboeren en stokers. Op die manier krijgt iedere likeur en destillaat een eigen unieke smaak, een Veldman keurmerk. In 2019 is voor de eerste keer whisky gebotteld. Deze fles is de vijfde batch van de whisky van Stokerij Veldman uit Reuver.

Wat zit er in de fles?

Veel informatie is er niet te vinden van deze whisky. Op hun eigen website zeggen ze over de whisky het volgende: “De allereerste whisky staat momenteel nog op vat en zal in oktober 2019 gebotteld worden! Volg ons op facebook en Instagram voor meer informatie.” Erg up-to-date is die dus niet, dat gaat nog over batch 1.
Er staat wat op het zij-etiket: “Het is licht geturfde mout en heeft drie jaar op ex-Pinot noir wijnvaten gelegen”. De whisky is op 28 juli 2019 het vat in gegaan en op 1 augustus 2021 gebotteld. Het is een oplage van 196 flessen. De whisky is ook deze keer op 40% sterkte de fles in gegaan. Waarom ze dat doen, weet ik niet zeker.
Toevallig heb ik de whisky van de derde batch nog staan, dat is precies hetzelfde etiket, alleen was het toen een oplage van 164 flessen. Ik vond die editie erg kruidig voor een whisky. Ik ben benieuwd hoe deze vijfde batch smaakt.

Pinot Noir

Ter herinnering, Pinot Noir druiven zijn erg gevoelig en moeilijk te cultiveren, maar hebben wel een heel kenmerkend smaakpalet: kenmerkende aroma’s zijn aardbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne’s zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler. Hoe meer zon, hoe zachter de tannines. Tannine is looizuur die bij rode wijn veel voorkomt, het komt van de schil en steeltjes die bij rode wijn wel in het druivensap komt. Bij witte wijn heb je dat niet, omdat daar alleen het sap gebruikt wordt, geen schil of steeltje.

De smaaknotities

De kleur is weer heel donker. Wat opvalt is dat de whisky erg troebel is. Ik denk dat er iets is mis gegaan met het filteren (gekoeld of niet), want dit heb ik nog niet eerder gezien.
De geur is fruitig, fris, aardbeien, krenten, een beetje kers en een lichte citrus. Ik vind deze geur aangenamer dan de geur van die vorige fles.
De smaak is deze keer beduidend minder kruidig. De smaak is fruit, bloesem, kers en weer de krenten.
Als ik de whisky vergelijk met de eerste batch, is deze veel frisser en vriendelijker…meer richting whisky. Jammer dat die zo troebel is…
De afdronk is halflang, een zuurtje en droge houtsmaak met een waas van fruit blijft achter in de mond.

Conclusie

Ik denk dat ik deze fles een tijd laat staan, zodat het troebele goed naar beneden zakt. Vervolgens denk ik dat ik beide batches ga mengen, kijken wat dat gaat doen…maar eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan.

Limburgse Whisky van Stokerij Veldman, batch 5

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!