Douglas Laing’s Scallywag 10 year old

Douglas Laing

Douglas Laing is een whisky blender die bestaande whisky’s gebruikt om een regio specifieke smaak neer te zetten. Zo heeft hij uit iedere regio wel een kenmerkende whisky gemaakt:
Timorous Beastie, een blend van Highland whisky’s; Scallywag uit de Speyside; Rock Island van diverse Islands whisky’s; Big Peat, natuurlijk van Islay; de al eerder besproken The Gauldrons uit Campbeltown,The Epicurean uit de Lowlands en Timorous Beastie uit de Highlands.
Maar, veel mensen denken dat Douglas Laing alleen maar blends van dit type uitbrengt. Niets is minder waar, alleen al uit de Highlands brengt hij op de markt:
Provenance Blair Athol 5 Years Old Sherry Finish, Strathearn Single Malt, Private Stock Highland Park 24 Years Old, Old Particular Highland Park 21 Years Old, Old Particular Inchgower 25 Years Old en dan ook nog 6 varianten Timorous Beastie: Meet The Beast Edition, de NAS, Global Traveller’s Edition 100CL, 25 Years Old, 18 Years Old.

Wat is met de naam Scallywag?

Scallywag betekent ‘deugniet’ en zo wordt het laatste hondje uit een lange lijn van fox terriërs die bij de familie Laing in huis woont genoemd. Het is een echte deugniet, hij heeft nog maar een voortand en zet de boel echt op stelten. Vanwege dat pittig karakter hebben ze deze whisky naar hem vernoemd.

Wat zit er in deze fles?

Deze Scallywag is een 10 jaar oude blended malt. Dat betekent dat het een blend is van enkel single malt whisky’s van minstens 10 jaar oud. In dit geval komen al die single malt whisky’s uit de Speyside.
Ze hebben alleen maar whisky’s geselecteerd die volledig in sherry vaten hebben gerijpt. Dat is dan of Oloroso sherry of Pedro Ximinez sherry. Daarmee proberen ze het kenmerkende Speyside karakter van donker chocolade, wrange sinaasappel en rijke mokka te bereiken. Onder de gebruikte whisky’s zit bijvoorbeeld Macallan, Mortlach en Glenrothes.
De whisky is op 46% gebotteld, is natuurlijk gekleurd en heeft een non-chill filtration gehad.

De smaaknotities

De kleur is erg donker, duidelijk sherry.
De geur is in eerste instantie zoet, zacht met een stevige sherry geur. Snel neemt chocolade de geur over, een diepe en rijke geur.
De smaak is behoorlijk stevig, geen verrassing met 46% alcohol natuurlijk.
In de smaak vind ik de sherry wat minder prominent. Chocolade is ook in de smaak het sterkst aanwezig. Naast de chocolade is ook rood fruit (bessen), eiken en een zachte stroopsmaak te bekennen.
De afdronk is behoorlijk lang en stevig. De chocolade blijft hangen, samen met noten, kruiden en de smaak van het rood fruit hangt een beetje op de achtergrond.

Dit is weer een hele mooie uit de keuken van Douglas Laing. Hij heeft me vaker verrast maar nog nooit teleurgesteld…ook deze keer.

Douglas Laing’s Scallywag 10 year old

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!