Bergwelt White Mountain

Het was een cadeau voor mijn verjaardag, afgelopen week heb ik de 53 mogen aantikken. Dus, de whisky gaat meteen de review in, en dus nu pas open!
Bergwelt is een Duitse distilleerder uit Algau, Duitsland. Algau ligt tegen de Oosterijks-Zwitserse grens, net onder Stuttgart.

Die Brennerei

De distilleerder is Andreas von Bergwelt uit de oude Bergwelt familie. Het is -verrassend genoeg- de modernste distilleerder uit de streek, opgericht in 2017. Ze hebben een eigen biologische plantage van 1½ ha waar ze de ingrediënten voor hun drankjes verbouwen. Zo maken ze ‘uit eigen tuin’ vlierbes-balsamico azijn, vlierbeslikeur, gin, notenlikeur en whisky natuurlijk.
De stookinstallatie is 4,5 meter hoog en heeft een extra groot bovendeel om daarmee meer koperkontakt te verwezenlijken. Veel koperkontakt zorgt ervoor dat de ‘foute alcoholen’ beter omgezet worden in goede alcoholen.
De installatie is een van de modernste van Duitsland, ik ben benieuwd of ik dat proef.

Wat zit er in die Flasche?

Deze whisky is gemaakt van 5 verschillende soorten graan. Het vermalen en vergisten doen ze in eigen huis. Het distilleren gebeurt erg langzaam zodat alleen maar mooie alcoholen geproduceerd worden. Ze stoken 4 keer, eenmaal door de potstill in het midden en vervolgens nog driemaal in de columnstill rechts. Als laatste gaan de alcoholdampen naar links naar de condensator, waar uiteindelijk de spiritreceiver voldruppelt.
Dan gaat de new make spirit in hoogwaardige Amerikaanse eikenvaten die zwaar getoast zijn. Daar ligt de whisky dan 3 jaar in te rijpen. De whisky zit in een kleine 0,5 liter fles en is op een mooie 45% gebotteld.

De smaaknotities

De kleur is mooi goud-koper.
De geur is heel fris, vrolijk zelfs. Citrus(gras), licht vanille, zoet…maar de geur doet me ook aan rogge denken, aards. De frisse begingeur maakt steeds meer plaats voor wat zwaardere geurtjes…maar wel heel mooi. Voor een driejarige whisy is de geur heel mooi!
De smaak is heel zacht en vol. Kruiden, rogge, sinaasappelschil en ietwat citrus op de achtergrond. Na wat meer slokjes komen er ook aardse smaken, zoals kruidige turf. Ik ben er nu wel van overtuigd dat een van de 5 granen rogge is, een substantieel deel zelfs. Ik ben zeer aangenaam verrast…heerlijk!
De afdronk is best lang, de smaken ebben langzaam weg in een droge houtsmaak. Opmerkelijk is dat er geen sprake is van een pepertje…zeker voor zo’n jonge whisky is dat verrassend. Nou, jammer dat het maar een half litertje is, een heerlijke whisky waar ik nog wel een paar keer van ga genieten.

Bergwelt White Mountain

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!