The Glenlivet 15 years old, French Oak Reserve

De distillery

The Glenlivet is een toonaangevende distilleerderij gelegen in het hart van de Speyside. Het is de oudste distilleerderij van die omgeving (en dat wil wel wat zeggen in de Speyside, zeker in die hoek). Ze bestaan al sinds 1824 en hoogstwaarschijnlijk is er lang voor die datum whisky gemaakt op die plek. In 1823 is de Excise Act ingevoerd, een wet die de accijns op alcohol significant verlaagde. Het  maken van whisky kon dus ‘in the open’, het werd vanaf toen legaal geproduceerd. Veel distilleerderijen hebben een ontstaansdatum die hieraan herinnert, zo ook The Glenlivet.
De enige periode dat deze distillery de deuren heeft gesloten is tijdens de tweede wereldoorlog. Door de continue productie, hoge kwaliteit en voortdurend aan de weg te timmeren is The Glenlivet de meest verkochte single malt in de VS en de tweede single malt wereldwijd. Ze verkopen zo’n 6 miljoen flessen single malt per jaar. De hele productie is bijna 10,5 miljoen liter pure alcohol per jaar. Het verschil (dat wat niet verkocht wordt als single malt) is bestemd voor verschillende blends (o.a. Ballantine’s).
Ze brengen nu meer dan 20 varianten op de markt, van The Glenlivet Founders Reserve tot aan varianten van meer dan € 20.000,- per fles (the Glenlivet winchester collection vintage 1967, slechts 155 flessen van uitgebracht in maart 2019).

Wat zit er in de fles?

Wat deze variant anders maakt dan de ‘normale’ 15 jarige Glenlivet, is de rijping. De naam zegt het ook al, French Oak reserve.
Deze whisky heeft voor een deel gerijpt in een selectie van Frans Limousin eiken hout uit de Dordogne streek. Deze vaten bevatten meer tannines, dit vind je meer bij Cognac e.d. Deze vaten hebben een lagere dichtheid zodat de whisky er dieper in kan trekken. Omdat de whisky daardoor erg snel de smaak van het vat overneemt, kan het zijn dat bij te lange rijping het hout te overheersend wordt. Ze gebruiken de vaten dus maar een beperkte periode en niet de volle 15 jaar. De resterende tijd ligt de whisky in ex-bourbon vaten.
Deze whisky is gebotteld op 40% alcohol sterkte (helaas).

De smaaknotities

De kleur is licht koper.
De geur is vol en fruitig. De geur is dik en romig. Hout, krenten en vanille zijn ook aanwezig. Het is een prettige geur…het snuffelen is al een genot.
De smaak is vol en zoet. Fruit is volop aanwezig, noten, kruiden (kruidnagel) en vanille ook. Het smaakpalet wordt langzaam uitgebreider, de verschillende smaakjes dienen zich langzaam, een voor een aan. De notensmaak wordt expressiever, bijna dat er individuele nootsmaken te proeven zijn.
De afdronk is best lang. Kruidig, pepertje, hout en een lang droog einde…heerlijk!

The Glenlivet 15 years old, French Oak Reserve

Vragen, opmerkingen of gewoon meer weten?

Of ervaar het met een thuisproeverij!